РЕВЮ - 'Ревюлюция' (2017)

07 Април 2017
news page

РЕВЮ е една от тези групите, които няма как да те изненада неприятно. Новият им албум 'РевЮлюция' е един от малкото студийни, но усещането е като да срещнеш стар приятел случайно на улицата.

За пръв път го чух - малко преди да си го купя - на живо.
 
Поради лична дезорганиация, не успях да присъствам на разпродадения концерт по повод излизането на албума през декемви (здравейте, приятели), но компенсирах с шоу в средата на март 2017 - в разгара на предизборната кампания в Студентски град.

Вълнението започва още от опаковката - Еко digipack тип 'книга' с минимално количестно пластмаса. Кутийка от хубав картон, по който не остават мазни пръсти, прозрачен държач, текстве, снимки. Между другото, '10' и един сборен албум могат да бътат открити в същия формат. Намирането им е  лесно - отиваш на концерт на бандата, изчакваш края на свиренето, купуваш трите албума на цената на "Новия Депеш Мод“, и получаваш и автографи. Да притежаваш тези музикални артефакти във формат CD е безценно! За по-интровертните има и онлайн опции.

Но да минем по същество – 11 парчета, в които личат имената на няколко гости – Сърмата ('Орлов Мост'), Кирил Маричков'200', което не е ново парче, но е намерило място в албума) „и др.“, както пише на кутийката. 

Усещането да слушаш албума докато се разхождаш из града е за някакъв особен и уют, който малцина творци могат да пресъздадат. Някъде в далечината ти намига и духът на Димитър Воев, който все така звучи непреходно-гениално.

0В албума има и две парчета на НОВА ГЕНЕРАЦИЯ от албума 'Forever'. Музика, публикувана през 1991, аранжирана и изпълнена наново. 'Изповед' и 'Малко Момиченце' в изпълнение на Кристина Серафимова са парчета, които заслужават да се чуят. Липсата на синтезатори е приятно компенсирана от ритъм секцията - невероятните бас партии на Васил Гюров, чрез които изпитваш усещането, че освен струни, дърпа и собствените ти мозъчни клетки. Даката от друга страна много добре знае какво, как и защо го прави.

Всичко започва с 'Волни до гроб'. Няма как да не се обърне внимание на текста - поредната „гад, дошла в моя град“... 

Второто парче ни пренася в Сен Мартен - френски острови на Карибите. Мастика с вода - мдаа, „западна“ култура. Лично аз смятам че на Карибите  повече върви ром, но това е въпрос на вкус.
Изповед 
200 
Абитуриентите – здравейте , български абитуриенти!
Мухите – добре поснато парче от класацжията Тангра топ 40. Лично за мен има и по- добри парчета, достойни за сингъл.
Плачеш ли 
Барът
Свобода или смърт

'Орлов Мост' е със специалното участие на Хари Сърмата (който за една бройка да бъде свален от сцената преди да започне изпълниението – предполагам временно неразбирателство между охраната и групата по време на концерта).

Слаби парчета няма. За да е удоволствието пълно, необходимо е да се обърне внимание и на лириката. Това едва ли е проблем за някой тъй като 
'РевЮлюция' се слуша на един път - аз лично не успявам да намеря къде да го спра, за да си пусна нещо друго. Това в днешно време е доста трудно да се постигне от неконцептуален албум.
Източник: RadioTangra.com