ODD CREW - 'Live at Hristo Botev Hall' DVD (2017)

18 Май 2017
news page

20:30, 10 май, 2017... 

Лятото очевидно все още не бърза да оцвети софийските вечери в типичния им за това време упадъчно бохемски оттенък, но разпокъсаният, приятелски шум, който се чува пред столичния бар 'Тънка червена линия' предизвиква усещането, че това време на годината неизбежно наближава. 


Тази вечер една от най-успелите български метъл групи през последните години, ODD CREW премиерно ще представи DVD с концерта си в зала 'Христо Ботев', който се състоя на 21 ноември 2015.
 
Предпремиерата на филма е минала преди по-малко от седмица в Дома на киното, а тази вечер бандата, близките, приятелите, въобще цялото семейство ще полеят един проект, чието реализиране е изял много нерви и безсънни нощи. Хората, въвлечени в реализацията му, не са един и двама, но в импровизираната реч преди прожекцията момчетата не забравят да споменат никого.
 
През това време вътре в бара и пред него тълпата разменя шеги, усмивки, наздравици и прегръдки. Тук всеки се чувства у дома си. В малка групичка пред вратата Васил Първановски разказва за тоталната си фенщина по BLACK SABBATH, с Васко Райков и Марти обсъждаме абсурдните моменти по време на току-що приключилото турне на TANGRA MEGA MULLETS – от време на време някой прави опит да пунтира гласа на Насо Русков като извиква заветната му фраза от предишната седмица 'Нещастници-и-и-и“, след което неизменно избухва вълна от гръмогласен смях сред всички, замесени в сакралното тайнство на вътрешния групарски фолклор. Зад бара Марин и Мартина разливат огромно количество всякакъв алкохол за всички жадни. 

Когато най-сетне прожекцията започва, тълпата в бара се държи като на концерт. И това е съвсем естествено, защото още първите кадри (строеж на сцената, саундчек, бекстейдж) те настройват емоционално за едно наистина драматично преживяване. Именно драматично е думата, защото мрачната цветова тоналност на заснетия материал, добре подбраните моменти със забавен каданс и цялата визуална тежест на концепцията около последния албум на групата, 'Mark These Words' някак застрашително надвисват над зрителя, като създават чувство на обреченост.
 
В същото време парчетата вървят едно след друго с непрекъсната динамика – няма ненужни реплики между песните, няма безсмислени паузи, няма увисване в пространството. Концертът се гледа на един дъх. И по време на този един дъх най-големите фенове на ODD FUCKIN CREW се смачкаха от хедбенгинг заедно с Бонзи, който за тяхна радост се включваше във всеобщата еуфория покрай бара. 

Безпрецедентен на нашата сцена един час и четирийсет и пет минути, режисиран от Никола Копаров, монтиран от Васил Първановски, миксиран и мастериран от цялата банда, 'Live at Hristo Botev Hall, Sofia, 21.11.2015' със сигурност тепърва ще се радва на топлия прием както на запознатите с материала ултраси, така и на съвсем нови, още незапознати с каузата ODD CREW фенове. И всъщност това е целта – посланието да стига до все повече нови хора. 

Няма да се спирам подробно върху парчетата, включени в този спектакъл, защото те са познати на публиката – както онези от последния албум, така и признатите вече за класики 'A Bottle of Friends', 'I Ain’t Losing Myself' и завършващото 'Fallen Down', но дръм солото след средата на сета е впечатляващ аудиовизуален момент във всяко едно отношение. Останалото, приятели и съседи, е въпрос на това да си купите обекта на настоящото ревю, да подкрепите любимата си банда и то не от някакво криворазбрано пропагандно желание за насаждана от различни страни подкрепа към българската сцена, а защото в лицето на ODD CREW тази сцена започва да придобива все по-интернационален смисъл.
Източник: RadioTangra.com