SAMAEL – ‘Hegemony’ (2017)

14 Октомври 2017
news page

Честно, когато SAMAEL издадоха шумово-неврозната нелепица ‘Above’, доста се стреснах. Защото бяха обявили, че онзи джангър е завръщане към корените на бандата. Слава Самаелу, още със следващия ‘Lux Mundi’ нещата си дойдоха на мястото. Защото ако трябваше да има обръщане към ‘Ceremony of Opposites’, точно това беше умният и готин начин – с поклон към старото звучене на швейцарците, но през призмата на разкошния спейс метъл от ‘Passage’ натам.

Сега групата се завръща след 6 години (най-сериозната пауза в кариерата им до момента) с десетия си албум и с нов басист. След като Мас напусна, за да върти бизнеса на фирмата си за сценично осветление, SAMAEL приветстваха Дроп в редиците си. И повеждат похода си към световно господство и хегемония (чуй текста на заглавната и отваряща песен).
 
Ако не си запознат с музиката на SAMAEL, хубаво е да знаеш, че тръгват през 1988 като свирепа дет/блек банда (без клавири и лигавщини), преди през 1996 да скрият шапката на консервативните метъли с програмирани барабани, синтезатор и... индъстриъл метъл. И така и до днес. А ако вече си фен на швейцарците – няма да останеш нито изненадан, нито разочарован от ‘Hegemony’.
 
Албумът е фрашкан с типични самаелски трясъци. Песни с маршов ритъм, сърдитият, ръмжащ наратив на Ворф и стегнато блъскане във фона. Съвсем достоен наследник нa ‘Lux Mundi’, ‘Hegemony’ продължава в същата посока – изнесени по-назад електронни подложки, по-суров звук и доста повече метъл, отколкото в ‘Eternal’ и ‘Reign of Light’SAMAEL категорично са решили да си останат метъли и това е супер!
 
Без да изброявам песен по песен, нека подчертая само някои парчета. ‘Red Planet’ е абсолютният SAMAEL химн – бавно, но зверски озъбено и плътно парче, което ритмично те рита в каската и те кара да ръмжиш “Red planet, red sky” с Ворф. И веднага след него се блъскаш в енергичната ‘Black Supremacy’ – скорост, злост и натегнато темпо по типична самаелска рецепта. И за финал имаме мрачен и тежък кавър по ‘Helter Skelter’ на THE BEATLES.
 
‘Hegemony’ е поредният силен албум в дискографията на SAMAEL. По-тежък от записите им между 1996 и 2007, но носейки онзи почерков звук, който ги направи иноватори в метъла – електронният хлад, съчетан с насечени рифове и трошащо кокали не със скорост, а с плътност темпо. Втежнили, но все така изследващи дълбините на космическото звучене. Само дето май вече са познали и някоя черна дупка.
Източник: RadioTangra.com