EXPECTATIONS – 'Bye-Bye Youth' (2018)

25 Септември 2018
news page

EXPECTATIONS са неизменна и важна част от българската хардкор сцена вече доста години, но все още успяват да изненадват със свежи и ударни парчета.

След няколко персонални промени момчетата отново са тук. Новият им албум 'Bye-Bye Youth' излиза на 21 септември и определено се нарежда сред най-здравите родни албуми, излезли през тази (доста богата на яка музика) година. 

Личното ми мнение за този албум може да се побере в едно изречение: 
 
Мамка му, EXPECTATIONS са пораснали!
 
От край време групата налага свой собствен прочит на мелодичния и емоционален хардкор, с текстове изследващи лични разочарования, надежди и… очаквания. Новите парчета звучат ударно, изпипано и зряло. 
 
Освен в писането на музика, бандата е израснала и в подхода си към записите. Албумът е продуциран и записан от китариста на бандата Михаил Славов (Wind City Studio) и резултатът е на много високо ниво. Мариус Костаке, човекът работил по предишните албуми, отново е в играта – този пък с мастеринг. 
 
Откриващото 'Game Over' започва с мелодични китари и гласът на добрия стар Силвестър Сталоун. Зверско попадение! Оттам нататък албумът влиза на един дъх поне до средата. Напълно в съответствие с надъханите лайв изпълнения на EXPECTATIONS
 
Бързи и зареждащи, следващите няколко парчета ударно въвеждат в темата за едни пораснали хлапета, които все още успяват да запазят пламъка на това, което обичат. 
 
Двете най-лични и емоционални парчета в албума – 'Stop' и 'K'. – според мен са и най-ударните и въздействащи в албума. Между тях удобно се намества доста нестандартното като музика (но пълна класика за стила като послание) парче 'I’m Not For Sale'.
 
Първата глътка въздух под формата на лирична пауза идва след средата на албума с 'Forever Rain'. Нежни китари, създаващи меланхолична атмосфера преди да избухнат в наелекризиращ звездопад. Закриващото 'True Colors' е парчето с най-сладките хорове в българския хардкор изобщо. 
 
Няма да казвам повече. 
 
Накратко, 'Bye-Bye Youth' вероятно няма да се хареса на всеки, и това е ОК. По-важното е, че можем да наблюдаваме отблизо развитието на една автентична българска банда, която не се страхува да сбъдва мечтите си. Малко неща са по-ценни когато говорим за музика. 
 
От мен – 5 звезди. 
Източник: RadioTangra.com