Фотоизложба на НЕЛИ ВОЕВА в Пловдив за контракултурата у нас през 80-те

18 Октомври 2018
news page

Утре (19 октомври) в Пловдив се открива фестивалът 'Следите остават...'. Като част от него е и изложбата от фотографии на НЕЛИ НЕДЕВА-ВОЕВА - 'ЦВЕТЯ ОТ КРАЯ НА 80-ТЕ'.

 
"Тази изложба припомня миналото ни, но не е посветена на него! Тя гледа към бъдещето." - подчертава НЕЛИ.
 
Официалното откриване е в 18:00 с камерен концерт на пловдивски солисти в двора на Балабановата къща, но събитията са на различни места в Стария град - изложбата на НЕЛИ е на ул. 'Артин Гидиков' 11 в къща 'Мексиканско изкуство' - още подробности във Facebook.
 
Фестивалът ще се проведе за 30-а поредна година и в рамките на 13 дни ще предложи фотографски изложби, кръгли маси и дискусии, фокусирани върху един конкретен период от най-новата ни история - последните две десетилетия, преди настъпването на промените в Централна и Източна Европа през 1989. 

Желанието на организаторите е да потърсим заедно отговори на въпроса - "Как се приема, оценява, съхранява и надгражда фотографското наследство от годините на социализма?"
 
Изложена е и специална сбирка от малко проучените "улични графити" на КАМЕН БЕЛОПИТОВ от онова време. Ще бъдат прожектирани и черно/бели документални филми от същия период. 
 
Международните фотографски срещи са част от официалната програма на 'Пловдив - Европейска столица на култура '2019' и 'Есенен салон на изкуствата' на Община Пловдив. 
 
Повече информация ще откриете в официалното събитие във Facebook.
 
ЦВЕТЯ ОТ КРАЯ НА 80-ТЕ:

Те не бяха стандартни, култивирани цветя. Според управляващите „ботаници“ по-скоро влизаха в категорията на бурените. Саморасляци. Диви и естествени. Ярки и предизвикателни. Дразнещи. Непоносимо дразнещи всеки, който бе научен, трениран и обречен да живее в точно определената му леха. 
Семената им бяха пренесени от Вятъра на промените, който прехвърляше през Стената от Запад разни неща, които градинарите от източната й страна считаха за крайно вредни и опасни. 

Но стига лирически отклонения, романтични алегории и разни подобни дрънканици. Тъй като в епохата на Горбачов вече не беше приемливо да се говори нито за „диверсанти“, нито за други подривни елементи „изменници на родината“, властимащите им измислиха по-модерно клеймо - „неформални младежки движения и рок групи“. На галено - „неформали“. 

А красивото име 'Цветя от края на 80-те' се роди спонтанно, като стих и припев, в култовото (вече!) едноименно парче на група РЕВЮ по текст на Васил Гюров. Така Васо - хем нарочно, хем без да иска - стана кръстник на цялото си собствено поколение. За което днес можем само да кажем:
 
Благодаря, благодаря, благодаря на всички цветя!“

 

Източник: RadioTangra.com