Честото ходене на концерти може да удължи живота ви с 9 години - проучване

31 Януари 2019
news page
Посещаването на концерти е много, много здравословен навик, показва ново научно изследване.
 
Проучването е направено от ПАТРИК ФАГЪН - преподавател в университета 'Голдсмит' в Ливърпул и е финансирано от телекомуникационната компания O2.
 
Оказва се, че посещенията на събиитя с музика на живо е един от добрите начини за облекчаване на стреса и страхотен начин за социализиране
 
ФАГАН е специализиран в поведенческите науки и започнал проучването, за да разбере какво е въздействие на изкуството по принцип, а резултатите били изненадали дори самия него.

Преживяването, което човек получава само за 20 минути на концерт, можело да доведе до 21% увеличение на чувството за благополучие. Освен това, изследването установило и пряка връзка между "високите нива на благосъстояние и увеличаването на продължителността на живота от поне девет години“ или дори повече.
 
Доброволците, участвали в проучването, са били подложени на психометрични тестове и изследвания на сърдечната честота. Резултатите показват, че тези, които посещават концерти, увеличават чувството си на самооценка (25%), близостта до другите (25%) и умствената стимулация (75%).
 
Това изследване ни подсеща да ви припомним и датите в Концертния календар на радио ТАНГРА МЕГА РОК през тази година:
 
12 март - RIVERSIDE и LESOIR в клуб 'City Stage'; 
22 март - VIVALDI METAL PROJECT в клуб 'Mixtape 5';
21 април - MARDUK и VALKYRJA в клуб 'Mixtape 5.
 
05 юни - DROPKICK MURPHYS в Зивния дворец;
03 юли - DREAM THEATER, Odd Crew, Alexandra Zerner, Stop The Schizo в Зала 1 на НДК.
Източник: digitalmusicnews.com