Натиск за повече музика в училище към правителството на Великобритания

12 Март 2019
news page

Асоциацията на музикалните издатели във Великобритания (BPI) призова правителството да направи повече, за да запълни пропастта на ниво преподаване на музика между държавните и независимите училища в страната.

 
BPI са провели проучване сред 2200 преподаватели в цялото Кралство, с което установили, че държавните училища значително изостават от независимия сектор.
 
Резултатите показват, че през последните пет години държавните училища са отбелязали 21% спад в предоставянето на възможности за контакт с музика в сравнение със 7% увеличение на музикалното образование в независимите училища през същия период.
 
Поради тази причина, BPI съвместно с директора на Британските музикални награди (BRITS) - ДЖЕФ ТЕЙЛЪР, отправиха официален призив към правителството да отпусне повече пари за уроци по музика в държавните училища и да увеличи часовете по музика в учебната програма.
 
Те настояват - всички ученици да имат достъп до занимания с музика, както и музиката да бъде призната официално за ОСНОВЕН компонент на образователната система.
 
Ето и думите на г-н ТЕЙЛЪР: „Хората могат да имат различни таланти и стремежи, но единственото, което ни дава еднаква възможност да изпълним своя потенциал, независимо от произход ни, е образованието."
 
Заключенията от проучването на BPI ни изпълват с дълбока загриженост, че музикалното образование и обучението в държавните училища започват да изостават значително от тези в независимия сектор. Това неравенство не е просто дълбоко несправедливо към децата в държавния сектор, но и рискува да лиши нашата култура от бъдещи таланти - в цялото им разнообразни - от Адел, през Стормзи - до Шеку Канне-Мейсън."
 
"Ние вярваме, че всяко дете в нашата страна трябва да има равни възможтости с другите и да има същия достъп до обучение, за да открие и развие музикалния си талант."
 
В близо 30% от държавните училища учебното време за музика е намаляло значително, докато в едно от всеки четири училища, които обслужват общности в неравностойно положение, дори не се предлагат уроци по музика на учениците, които ги искат.
 
От друга страна, почти всички независими училища го правят.
 
Миналия месец, FOO FIGHTERS започнаха своята програма 'Rocksteady: Just Play', с която стимулират младежи да хванат музикален инструмент в ръце и да се научат да свирят на него.
Източник: loudersound.com