Кралят на сърф китара - ДИК ДЕЙЛ почина на 81

18 Март 2019
news page

Легендарният американски китарист ДИК ДЕЙЛ почина на 81, след като в последните години страдаше от множество и разнообразни заболявания.

Неговата изумителна кариера продължи близо 60 години, като излезлият още през 1962 негов запис на традиционната близкоизточна мелодия 'Misirlou' даде невероятен тласък в развитието на електрическата китара. 

Три десетилетия по-късно, парчето се превърна в глобален хит с включването му във филма 'Криминале' ('Pulp Fiction').

Стилът на свирене на ДЕЙЛ оказа влияние на няколко поколения китаристи в целия свят, а съветите и идеите му бяха използвани за развитие на цяла гама усилватели Fender.
 
"Не мога да спра с турнетата, защото ще умра - преносно и буквално." - сподели ДЕЙЛ в интервю през 2015 през градския вестник Pittsburgh.

"Налага се да изкарвам по минимум 3 хиляди долара всеки месец, за да си покривам животоподдържащите медицински нужди. И това е без да говорим за застраховките."

В същото интервю, китаристът настоява, че продължава да гледа на живота от положителната му страна - "Още преди 20 години ми казаха, че не ми остава много, но ето ме тук. Мисля, че създателят ни държи на земята с жена ми Лана, за да даде надежда." 
 
 
Източник: ultimateclassicrock.com