KHRUANGBIN - 'Con Todo El Mundo' (2018)

26 Март 2019
news page

Достигнах до музиката на KHRUANGBIN напълно случайно, благодарение на щастливо стечение на YouTube алгоритмите. Макар да се различава драстично от персоналните ми музикални препочитания напоследък, трудно е да не нарека албумът им от 2018 'Con Todo El Mundo' персонално откритие. Изглежда подобна лежерна тарантиновска музика се нрави на доста хора по света, защото бандата очевидно се радва на доста последователи. 

 
KHRUANGBIN идват от Хюстън, Тексас и свирят главно инструментална музика, която сякаш е излязла от едно друго десетилетие и един друг век. Говорим по-специално за края на 60-те и началото на 70-те, когато лежерният фънк и класическата психеделия управляват радиовълните не само в Америка, но и в села и паланки отвъд голямата локва. 
 
Именно влиянията на американската музика върху отдалечени региони на света дават историческия бекграунд за формирането на нещо, наречено thai funk или иначе казано – тайландски вариант на фънка с азиатски влияния и характерни изразни средства. Именно това е основното вдъхновение, което KHRUANGBIN посочват за своята музика – thai funk и изобщо всякакви world music влияния, вплетени с класически рокендрол изразни средства (китара, бас, барабани). 
 
Много съвременни артисти яхнаха смело „винтидж“ и „сайкъделик“ вълната до степен, че цели жанрови течения изглеждат, звучат и се държат като излезли от леко поизбледняло домашно видео от Лятото на любовта, записано на Super 8 лента. 
 
В случая „ревайвъл“ естетиката е на ниво и не твърде дразнеща. 'Con Todo El Mundo' е прекрасен албум за дълго пътуване или романтична топла вечер, с минимално количество вокални включвания. Неангажиращ, свежарски и хипнотизиращ прочит на 70-те с непрестанни препратки към екзотични музикални дестинации. 
Източник: RadioTangra.com