Легендарният американски сайкъделик герой РОКИ ЕРИКСЪН почина на 71

03 Юни 2019
news page

РОКИ ЕРИКСЪН - певец на една от първите американски сайкъдерик банди през 60-те - 13TH FLOOR ELEVATORS - е починал на 71.

Скръбната вест бе потвърдена от семейството му, без обаче да се уточнява причината за смъртта.

Групата от Тексас остава недооценена по време на 4-годишния си живот, в който ражда три студийни албума и един концертен, но постепенно нарастващият интерес към нея я превърна в истински култ.

Най-ивестни си остават синглите от 1966 - 'You’re Gonna Miss Me' и 'Reverberation (Doubt)', а соловата песен на ЕРИКСЪН - 'If You Have Ghosts' бе събудена за нов живот през 2013 от шведската формация GHOST.

През 1969, ЕРИКСЪН е арестуван за притежание на марихуана и излежава три години в затворническа болница, в която е подложен на електрошокова терапия, от която (според приятелите си) никога не успява да се възстанови напълно. Поради продължилите с години проблеми с психичното здраве, той е поставен под попечителството на брат си СЪМНЪР

Все пак, РОКИ ЕРИКСЪН не спира да прави музика и успява да създаде цели 18 албума, както с групите THE ALIENS и THE RESSURECTIONISTS, така и като солов артист.

Творчеството му бе почетено през 1990 с чудесния трибют албум 'Where the Pyramid Meets the Eye' с участието на ZZ TOPPRIMAL SCREAMДЖУЛИАН КОУП, R.E.M. и други.

 
 
 
Източник: ultimateclassicrock.com