Оригиналният мастер на 'Nevermind' на NIRVANA изгорял в пожара в Universal

15 Юни 2019
news page

Близо 500 хиляди записа на някои от най-големите имена в историята на популярната музика са били унищожени в пожара в Universal Studios на 1 юни 2008, твърди The New York Times.

Става дума за оригиналните "мастър" ленти на песни на NIRVANASOUNDGARDENNINE INCH NAILSGUNS N' ROSESБЕКNO DOUBTAEROSMITHR.E.M. и много други.

Басистът на NIRVANA - КРИСТ НОВОСЕЛИЧ отговори на запитване на фен в Twitter за съдбата на мастерите на албума 'Nevermind' с думите: "Мисля, че са изгубени завинаги."
 
Унищожени са почти всички оригинални ленти на БЪДИ ХОЛИ, както и други безценни мастери на ЕТА ДЖЕЙМС, БИЛИ ХОЛИДЕЙ, ЛУИ АРМСТРОНГ, БИНГ КРОСБИ, АРИТА ФРАНКЛИН, БИ БИ КИНГ, ТОМ ПЕТИ, ЕРИК КЛЕПТЪНTHE EAGLES и много други.
 
По време на пожара преди повече от 10 години, медиите са фокусирани основно в опасността от унищожаване на филмовите богатства в архива на Universal, като представители на компанията твърдяха, че музикалното наследство е преместено от сейфовете на нови места за съхранение или дигитализирано. 

Новите разкрития на New York Times обаче са установили, че огънят е унищожил над 118 000 "активи", съдържащи половин милион единични звукозаписа (песни). Много от тях на прочути лейбъли като DeccaChess, Impulse, MCAGeffenABCA&M и Interscope.
 
РАНДИ АРОНСЪН - главен директор на трезора на компанията по онова време - разкрива пред New York Times, че загубите са оценени на 150 милиона долара. Вестникът определя пожара като "най-голямата катастрофа в историята на музикалния бизнес".
 
Според Universal, публикацията в New York Times била пълна с неточности, противоречия, манипулации и фундаментално неразбиране на обхвата на инцидента и засегнатите от него активи. В своя защита, компанията изброява множеството преиздания с високо качество на исторически заглавия в последните няколко години, за някои от които се твърде, че били унищожени.

"Запазването на музикалното богатство е най-висок приоритет за нас и ние се гордеем, че успяваме."
Източник: blabbermouth.net