Знаменитата 'PENNY LANE' в Ливърпул не е кръстена на търговец на роби

23 Юни 2020
news page

Популярната улица 'Пени' в Ливърпул, вдъхновила BEATLES за едноименната песен 'Penny Lane', не носи името на търговеца на роби ДЖЕЙМС ПЕНИ.

Това е официалното заключение на Международния музей на робството в града, който започна разследване по темата, след като преди две седмици вандали заличиха надписа 'ПЕНИ' от табелките на улицата, а отзад изписали 'РАСИСТ'

Районният кмет СТИЙВ РОДЪРЪМ обяви, че името може да бъде сменено, ако се установи връзка с ливърпулския търговец от 18 век.  

Това трябва да се докаже. Но, представете си да нямаме 'Penny Lane' и песента на BEATLES да се окаже за "нищото". Не вярвам да има връзка с Джеймс Пени.” 

Според кмета, от документите, които е изчел, по всяка вероятност името на улицата идва от организирания там в миналото пост за тол-такса, която се е заплащала в пени.
 
Заключението на музея се опира на мнението на експертите по история на робството - ЛОРЪНС УЕСТГРАФ, ТОНИ ТИБЪЛС и ГЛЕН ХЪНТЛИ, според които няма нито едно доказателство за връзка на името на улицата с ДЖЕЙМС ПЕНИ.
 
Британските вестици цитират и друг местен историк и екскурзовод - РАЛФ МАКДОНАЛД, според когото 'Penny Lane' се появява на картата за първи път през 1840 - близо половин век след смъртта на търговеца на роби, но като 'Pennies Lane'. Дотогава е била безименен път, твърде отдалечен от центъра на Ливърпул.
 
Според МАКДОНАЛД, ако имаше връзка с ДЖЕЙМС ПЕНИ, то на него са щели да кръстят улица в много по-престижна част на града.

Песента на THE BEATLES излиза през 1967 като двоен сингъл със "Strawberry Fields Forever".  

 
 
Източник: ultimateclassicrock.com