МИЛИАРД И ПОЛОВИНА помощ за КУЛТУРАТА във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

06 Юли 2020
news page

Правителството на Великобритания обяви вчера, 5 юли, спасителен пакет на стойност 1 милиард и 570 милиона паунда за изкуството и културата в страната.   

Коронавирусът блокира целия в продължение на няколко месеца и предизвика тежка криза в тези сектори. Кралският министър на финансите определи помощта като "най-голямата еднократна инвестиция в историята на британската култура".    

Решението на властите идва само няколко дни, след като в четвъртък цялата музикална индустрия на Острова се обедини в онлайн кампанията-призив #LetTheMusicPlay.
 
Концертният бизнес ще получи спешна безвъзмездна финансова помощ, както и пакет заеми за зали, клубови, музиканти и други. 
 
Министърът на културата, ОЛИВЪР ДАУДЪН, към когото беше адресирана #LetTheMusicPlay подчерта, че “културата е душата на нашата нация”.
 
Ето как е разпределен бюджетът на тази помощ:

- 1.15 милиарда - финансова подкрепа за културни организации в Англия - грантове (880 милиона) плюс заеми (270 милиона);
- 100 милиона - финансова инжекция за английски "Национални културни институции" като галерии и музеи и Организацията за опазване на културното наследство;
- 120 милиона - капиталови инвестиции за възобновяване на строителството на културна инфраструктура, спряла, заради Ковид-19

Отделно са предвидени по същите принципи и 97 милиона за Шотландия, 59 милиона за Уелс и 33 милиона за Северна Ирландия.
 
Британското правителство подчертава, че разпределението на средствата ще стане след консултации с “независими експерти” във всеки сектор, в това число и Британския филмов институт и Съвета по изкуствата.
 
Специални средства са предназначени за запазване на концертните зали и независими клубове и за работещите в тях! 
Източник: https://www.iq-mag.net/