Германски учени с ЕКПЕРИМЕНТАЛЕН КОНЦЕРТ за измерване на риска КОВИД-19

24 Юли 2020
news page

Без никакво съмнение, една от най-тежко засегнатите човешки дейности от пандемията е концертната.

Екип от германски учени ще осъществи научен експеримент, за да установи как и колко бързо се разпространява Ковид-19 в концертна среда.

За целта вече са набрани доброволци, но все още продължава попълването на бройките на участниците - задължително на вързраст между 18 и 50 години.

Проектът се казва 'Restart-19' и ще се проведе на 22 август в концертната зала в Лайпциг. На нейната сцена в близкото минало са излизали музиканти като БОБ ДИЛЪН и БРИТНИ СПИЪРС

На експерименталното шоу, 4200 души ще гледат популярния германски певец ТИМО БЕНДЗОКО. 

Всички доброволци трябва да представят негативен тест при записването си, а на входа на залата ще бъдат подложени на нов. 

Всеки зрител ще бъде с маска и оборудван с датчик, който ще предава на всеки 5 секунди данни за това къде се намира в залата и на какво разстояние от другите датчици.

Доброволецът ще има и шишенце флуоресцентен дезинфектант, който ще позволи на учените да виждат кои повърхности се докосват най-много и по този начин се превръщат в "най-опасни". 

По време на музикалното представление на БЕНДЗОКО ще работи и машина за сценичен пушек, за да бъде изчислена способността на вируса да се разпространява с аерозоли.  
 
Проектът 'Restart-19' е на стойност 990 хиляди евро и се финансира от две германски провинции - Саксония и Саксония-Анхалт съвместно с университета 'Мартин Лутер'

Според учните, резултатите отизследването ще бъдат безкрайно полезни за "определяне на рамката", в която големите музикални събития и спортни състезания с публика ще могат да се организират без риск за публиката още от септември. 
 
 
Източник: consequenceofsound.net