Китаристът-основател на FLEETWOOD MAC - ПИТЪР ГРИЙН почина на 73

26 Юли 2020
news page

Великият китарист ПИТЪР ГРИЙН е починал вчера на 73-годишна възраст. Тъжната новина бе потвърдена от неговите близки, които подчертават, че ГРИЙН е издъхнал тихо в съня си.

ГРИЙН създава FLEETWOOD MAC през 1967 заедно с МИК ФЛИЙТУУД и участва в първите три албума на групата - 'Fleetwood Mac' (1968), 'Mr. Wonderful' (1968), 'Then Play On' (1969), преди да напусне през 1970 поради сериозни проблеми с психическото здраве.
 
Без своя английски китарист, FLEETWOOD MAC ще се превърнат в една от най-успешните групи в американската история, но вече ще звучат по много по-различен начин.  
     
С официално установена диагноза 'шизофрения', ПИТЪР ГРИЙН ще се върне в света на музиката в края на 70-те и ще създаде поредица от солови албуми.
 
През 90-те основава PETER GREEN SPLINTER GROUP, с които прави цели 9 албума, преди да завърши кариерата си с последната формацията PETER GREEN AND FRIENDS.
 
През февруари тази година, на специален концерт в чест на ПИТЪР ГРИЙН свириха ДЕЙВИД ГИЛМОР от PINK FLOYD, СТИВЪН ТАЙЛЪР от AEROSMITH, БИЛИ ГИБЪНС от ZZ TOPКЪРК ХАМЕТ от METALLICA, ДЖОН МЕЙЛ, ПИЙТ ТАУНСЪНД, НОЪЛ ГАЛАХЪР от OASIS и други.
 
Шоуто в London Palladium беше организирано от барабаниста на FLEETWOOD MAC - МИК ФЛИЙТУУД с участието на друга ключова фигура в групата - КРИСТИН МАКВИЙ
 
 
Източник: loudersound.com