МАРТИН БЪРЧ - продуцентът на IRON MAIDEN и DEEP PURPLE почина на 71

10 Август 2020
news page

Легендарният британски рок и метъл продуцент МАРТИН БЪРЧ почина на 71.

Без него, кариерата на групи като IRON MAIDENFLEETWOOD MAC и DEEP PURPLE можеше да се развие и по не толкова успешен начин.

БЪРЧ участва в създаването на голяма част от най-великите рок и метъл продукции в продължение на цели 30 години - от 1969 до оттеглянето си през 1992.

Той направи пет албума на FLEETWOOD MAC от 1969 до 1973, множество издания на DEEP PURPLE от 1969 до 1977.

През 80-те се превърна в основна движеща сила за IRON MAIDEN, като направляваше създаването и записването на произведенията на IRON MAIDEN - от 'Killers' (1981) до 'Fear of the Dark' (1992).
 
БЪРЧ бе тясно ангажиран и с WHITESNAKE - от дебютното им EP - 'Snakebite' до албума 'Slide It In' от 1984. Продуцира и BLACK SABBATH в работата им по 'Heaven and Hell' и 'Mob Rules', както и няколко издания на RAINBOW.
 
Той се оттегля от продуцентската работа през 1992, едва 43-годишен, и никога повече не сяда в продуцентския стол. Последният албум в това му качество е 'Fear of the Dark' на MAIDEN.
 
Освен с всички изброени групи, МАРТИН БЪРЧ е записал и продуцирал и албуми на BLUE ÖYSTER CULTДЖЕФ БЕКГАРИ МУУРУЕЙН КАУНТИ и много други.
 
Той се появява на няколко пъти за кратко във видеоклипа IRON MAIDEN - “Holy Smoke”. С дърга черна перука и обграден с момичета (). 
 
 
Източник: consequenceofsound.net