НЕРГАЛ от BEHEMOTH отива на съд - обжалвал глоба за религиозни обиди

17 Февруари 2021
news page

НЕРГАЛ умее да управлява добре своята кариера в публичното пространство.

Предводителят на BEHEMOTH влиза в заглавията на медиите в Полша с това, че "ще бъде съден за оскверняване на християнски символи".

АДАМ ДАРСКИ, както е истинското му име, ще стигне до съдия, защото е обжалвал наложената му глоба от 15 хиляди полски злоти (4 хиляди долара) и сега търси по-голяма публичност за случая.

Наказанието му е било наложено за снимка в социалните медии, на която се вижда как човешки крак е стъпи върху изображение на ДЕВА МАРИЯ.

След неговия пост от септември 2019, консервативната организация Ordo Iuris и Обществото на полските патриоти ('Towarzystwo Patriotyczne') са подали сигнал до районната прокуратура във Варшава.
 
В жалбата се изтъква, че ДАРСКИ бил "засегнал религиозните чувства на четирима души", сред които местен политик от управляващата консервативна коалиция.
 
Според Член 196 от полския наказателен кодекс - "Който нарани религиозните чувства на други граждани, като осквернява публично предмети с религиозен смисъл или места за обществени религиозни церемонии, ще заплати парична глоба и може да бъде лишен от свобода за период до две години."
 
С други думи, след като е отказал да заплати глобата, сега НЕРГАЛ рискува до две години затвор. 
 
През годините той имаше поредица от сблъсъци със закона в Полша по същата тема. През 2011 бе оправдан по обвинение, че четири години преди това на концерт в Гданск нарекъл Католическата църква "най-убийственият култ на планетата", след което разкъсал копие от библията, която определил като "книга с лъжи."
Източник: blabbermouth.net