Бебето от корицата на ‘Nevermind’ съди NIRVANA за ‘детска порнография’

25 Август 2021
news page

СПЕНСЪР ЕЛДЪН е името на мъжа, който като 4-месечно бебе е заснет и изложен гол на корицата на легендарния албум на NIRVANA - 'Nevermind'.

Сега той съди групата и наследниците на КЪРТ КОБЕЙН, защото, според него, неговото изображение е "чиста злоупотреба".

Бащата на СПЕНСЪР - РИК бил получил 200 долара, за да бъде заснет сина му, но нито той, нито който и да било друг, не бил подписал документ, разрешаващ използването на изображението за комерсиални цели.

Според съдебния иск, групата „съзнателно е произвела, притежава и рекламира детска порнография с комерсиална цел, като напълно съзнателно е получила парични възнаграждения за нея“.
 
ЕЛДЪН твърди, че след като фотографът КЪРК УЕДЪЛ е направил снимката, е имало уговорка бебешките му гениталии на албума да бъдат закрити със стикер с надпис:

"Ако този стикер ви притеснява, значи сте прикрит педофил.’” 

Такъв стикер обаче никога не е бил сложен албума, излязъл на 24 септември 1991, за да преобърне цялата музикална индустрия. 
 
Искът споменава обложките на албумите на SCORPIONS - 'Virgin Killer'BLIND FAITH - 'Blind Faith' и VAN HALEN - 'Balance', като подобни примери за “противоречиви кампании, използвани за популяризиране на музика със сексуално съдържание, изобразяващо дете или откровена детска порнография.“
 
ЕЛДЪН твърди, че снимката на корицата на NIRVANA му била нанесла “щети за цял живот."
 
През годините отношението му към цялата ситуация претърпя многократни и резки промени. Той има татуиран надпис “Nevermind” на гърдите си, но през 2016 призна в интервю за GQ Australia, че фотографията му е “писнала страхотно”.

Аз на практика живея с това прец целия си живот. Напоследък обаче започнах да си мисля - ‘Ами ако не съм ОК с това, че чудният ми пенис е изложен пред всички? Та аз всъщност никога не съм имал избор... 
Източник: ultimateclassicrock.com