Полицаят, прекратил последния концерт на THE BEATLES, няма угризения

30 Ноември 2021
news page

Полицаят, прекратил последния концерт на BEATLES в историята, днес не изпитва никакви съжаление за действията си в онзи ден, 30 януари 1969.

РЕЙ ШЕЙЛЪР, тогава е на 26 и вече има 3-годишен опит в системата, когато ръководеният от него екип от четирима полицаи се качва на покрива на сградата, в която се помещава основаната от BEATLES фирма Apple Corps в Лондон, за да провери получените в районното сигнали за "силна музика" и "нарушаване на обществения ред".

Той няма никаква представа, че режисьорът МАЙКЪЛ ЛИНДЗИ-ХОГ, който снима излезлия година по-късно документален филм 'Let It Be', е монтирал двупосочно огледало във фоайето, за да филмира появата на полицаите още от началото. Повечето му оператори в сградата също били получили инструкции да снимат действията на органите на реда.
 
Не бих казал, че бях фен на BEATLES.” - споделя днес 77-годишният ШЕЙЛЪР в нтервю за Daily Mail -  “Не ми допадаше периодът със залитанията им по Харе Кришна, но все пак у дома имахме няколко техни плочи. Харесвах музиката им, но когато се качих на онзи покрив - аз имах работа и бях твърдо решен - ‘Добре, да видим как сега да спрем това нещо.’”
 
ШЕЙЛЪР разказва, че при появата му с неговите колеги, музикантите само ги погледнали и продължили с "това, което вече правеха."

Той се обърнал към концертния мениджър на BEATLES - МАЛ ЕВЪНС с думите - “колкото и да харесваме това, което те правят, то не може да продължи, защото имаме оплаквания, че нарушава тишината и спокойствието.”
 
При отговора на мениджъра - "Още само една песен", полицаят бил твърд - след нея, групата трябва незабавно да прекрати свиренето.

"Това беше съвсем нормален разговор, нямаше никакви проблеми или скандали.” - подчертава ШЕЙЛЪР и продължава с разказ за поведението на четиримата BEATLES след края на шоуто. 
 
Джордж Харисън и Джон Ленън не говориха изобщо с нас, тъй като бяха под гаранция, защото неотдавна бяха заловени с канабис. Пол Маккартни ни се извини, а Ринго Стар се шегуваше -"Не, моля, не ми слагайте белезници"!’”
 
Соред полицая, излишно много шум се вдигал около тази случка - “Та аз дори не си извадих химикалката, за да го впиша като инцидент. А ако съм изглеждал прекалено строг, виновна е полицейската ми каска." 
 
Нещо повече, самият ШЕЙЛЪР не се чувства като човекът, прекратил последното изпълнение на THE BEATLES на живо:

Не аз спрях концерта! Аз просто предложих, че може би не би била лоша идеята да спрат да свирят. Е, ако BEATLES се бяха опитали да усложнят ситуацията и да продължат концерта, може би нещата щяха да се развият по друг начин. Но по онова време ние работехме така и аз винаги съм се опитвал първо да разреша ситуацията, без да се налага да арестувам хората.” 

 

Източник: ultimateclassicrock.com