Обвиняват ДЖОНИ ДЕП и ДЖЕФ БЕК в кражба на затворнически текст

05 Август 2022
news page

ДЖОНИ ДЕП и ДЖЕФ БЕК са обвинени, че са откраднали част от текста на затворник и са го използвали в една от песните в новия си съвместен албум '18'.

 
Покойният СЛИМ УИЛСЪН - комарджия, крадец, сводник и убиец, през 1964 излежавал присъда за въоръжен грабеж в Щатския затвор в Мисури, когато създал рецитацията "Hobo Ben".

Тя била записана от фолклориста БРУС ДЖАКСЪН, който я включил в своята книга 'Get Your Ass in the Water and Swim Like Me' през 1976, както и в едноименния аудиоалбум.
 
В "Hobo Ben"има следния текст: "Ladies of culture and beauty so refined, is there one among you that would grant me wine? / I'm raggedy I know, but I have no stink / and God bless the lady that'll buy me a drink".

Както и: "Heavy-hipted Hattie turned to Nadine with a laugh / and said, 'What that funky motherfucker really need, child, is a bath'"
 
В песента на ДЕП и БЕК - "Sad Motherfuckin' Parade" - чуваме"I'm raggedy, I know, but I have no stink / God bless a lady that'll buy me a drink".

А също и: "What that funky motherfucker really needs, child, is a bath."

В същото време, като автори на парчето са описани саво ДЕП и БЕК, без да се споменава и дума за УИЛСЪНДЖАКСЪН или за 'Get Your Ass in the Water and Swim Like Me'.
 
БРУС ДЖАКСЪН споделя пред Rolling Stone, че никога не бил виждал подобно нещо през живота си.

"Издавам различни неща от вече 50 години, но за първи някой просто така си открадва нещо и го подписва със собственото си име."
 
Неговият син, МАЙКЪЛ ЛИЙ ДЖАКСЪН по съвпадение е адвокат, който работи в областта на авторското право и интелектуалната собственост. Според него е "невъзможно Джони Деп или който и да е било друг да седне и просто да напише сам абсолютно същите думи."

Той все още не е завел дело, нито е подал жалба срещу ДЕП и БЕК, защото нямало категорично доказателство, че сам затворникът не е заел текста от черната фолклорна традиция. И все пак, баща му е регистрирал като авторска "транскрипцията" на "Hobo Ben" в своята книга. 
 
ДЖАКСЪН твърди, че няма да търси парично обезщетение, но ще настоява името на УИЛСЪН да бъде споменато сред авторите на песента на ДЕП и БЕК.
 
ДЖОНИ ДЕП и ДЖЕФ БЕК издадоха своя съвчестен албум в края на юни. Най-известен от него стана кавърът им на “Venus in Furs” на THE VELVET UNDERGROUND
 
Освен него, двамата предлагат и версии на парчета на THE BEACH BOYS, МАРВИН ГЕЙ и THE EVERLY BROTHERS, както и две авторски композиции на актьора-музикант.
Източник: ultimateclassicrock.com