PANTERA отхвърлени от два фестивала в Германия - обвиняват АНСЕЛМО в расизъм

24 Януари 2023
news page

Участието на PANTERA на два от най-големите фестивали в Германия - Rock Am Ring and Rock Im Park, след политически натиск върху организаторите.

Групата трябваше да участва в тях в началото на юни в новия си състав -  ФИЛМ АНСЕЛМО (вокали) и РЕКС БРАУН (бас) заедно със ЗАК УАЙЛД (китара) и ЧАРЛИ БЕНАНТЕ (барабани). 

Двете дати бяха първите обявени от PANTERA за турнето им Европа, но представителите на Зелената партия ангажираха общинския съвет на Нюрнберг - града, в близост до който се провеждат двата фестивала, да убеди организаторите да прекратят договора си с групата. 

Причина за острата реакция на левите политици е станалият световноизвестен инцидент отпреди 6 годни с ФИЛ АНСЕЛМО.

През януари 2016 вокалистът направи нацистки поздрав към публиката, придружен от думите "white power" на концерта в памет на китариста ДАЙМБЕГ ДАРЕЛ.
 
След надигналата се вълна от възмущение, АНСЕЛМО направи неуспешен опит да се извини, като каза, че било шега с бялото вино, което бил пийнал в гримьорната.
 
На заседание на Общинския съвет, зелените са изтъкнали пред колегите си, че трябва много да се внимава, защото овен всичко, Нюрнберг е градът, в който в периода 1933-38 нацистката партия прави най-големите си митигнги. 
 
Поради всичко това - Argo Konzerte GmbH са оттеглили поканата си към PANTERA и групата няма да се появи на двата фестивала. 

В месеците след инцидента, тогавашното основно занимание на АНСЕЛМО - DOWN отмениха участието са на няколко големи фестивали във Франция, Нидерландия и Великобритания.
Източник: blabbermouth.net