PAIN - Петер Тетгрен

16 Май 2007
news page
"В "Psalms of Extinction" всичко е като въртележка на увеселителен парк, с възходи и спадове в идеите, мелодиите, темпото..."

Предводителят на Hypocrisy, Петер Тетгрен, се завръща с "Psalms of Extinction" - петият студиен албум на едноличния си страничен електро-метъл проект Pain...

Васил Върбанов: Здрасти, Петер, как си?

Петер Тетгрен: Добре, а ти?

В. В.: Чудесно, благодаря. Да започнем с въпрос за Nuclear Blast, тъй като настоящата седмица е посветена именно на тази немска компания по Тангра Мега Рок. Всички твърдят, че това е най-добрият метъл лейбъл в света, но така и не се намери човек, който да каже нещо лошо за фирмата. Има ли нещо, което трябва да бъде развито или подобрено?

П. Т.: Не. Hypocrisy бе една от първите групи, които започнаха да работят с Nuclear Blast. Все още сме там и не възнамерявам да се разделяме. Това е най-добрият лейбъл за Hypocrisy.

В. В.: Добре тогава, нека да се концентрираме над Pain. На обложката на новия албум ужасно много приличаш на Джони Деп. Това нарочно ли е?

П. Т.: Не, ха-ха! Просто си изглеждам така. Нищо не мога да направя по въпроса.

В. В.: Кое бе най-голямото предизвикателство за теб по време на работата по този пети диск на Pain?

П. Т.: Всеки албум на Pain е предизвикателство, тъй като има много експерименти, а и правя всичко сам - композиране, свирене, записи, продуциране... Все пак, в предишното ми издание, "Dancing with the Dead" (2005), човек знае какво ще получи още след второто парче, докато сега, в "Psalms of Extinction", всичко е като въртележка на увеселителен парк, с възходи и спадове в идеите, мелодиите, темпото...

В. В.: В диска е включена и кавър версия на песента на Бьорк "Play Dead". Защо точно Бьорк?

П. Т.: Защото мелодиите, които композира, са уникални. Никой не звучи като нея. Навремето имах идея да издам албум с кавър версии и "Play Dead" бе едно от първите парчета, които си бях набелязал. Правил съм и други преработки, но точно тази сякаш бе създадена за новия ми диск, за да внесе още повече разнообразие.

В. В.: Освен с Pain и Hypocrisy си известен и като един от най-добрите метъл продуценти в Европа. С коя група работиш в момента в известното си Abyss Studio?

П. Т.: В интерес на истината, напоследък не ми остава време за продуциране на чужди издания. Прекалено съм зает с другите си начинания - ето, през последните седмици дадох около 400 интервюта по повод "Psalms of Extinction", преди това имахме пет турнета с Hypocrisy, а освен това записвам албумите на Pain сам... Опитвам се да работя с поне една-две групи годишно, за да поддържам добра форма като продуцент, но почти не ми остава време.

В. В.: Последен въпрос - с коя от 12-те песни в "Psalms of Extinction" се гордееш най-много? Вероятно въпросът ти се струва глупав...

П. Т.: Не, не е глупав, но е труден... Може би бих посочил заглавното парче, защото ми отне дълго време да го запиша - с всичките тези струнни аранжименти, а и бе най-трудната за смесване песен. В нея става дума за много аспекти на съвременния свят и... Не знам дали е най-доброто, но все пак бих казал "Psalms of Extinction".

Права: Тангра Мега Рок

Източник: