CANDLEMASS - Лейф Едлинг

28 Май 2007
news page
"В Candlemass няма място за рок звезди!"

Лейф Едлинг - основател, лидер и басист на шведските дуум метъл законодатели Candlemass - приветства новия вокалист Робърт Лоу, обяснява причините за раздялата с емблематичния певец Месая Марколин и представя актуалния, девети поред студиен албум на квинтета, "King of the Grey Islands", насрочен за издаване на 22 юни чрез немския лейбъл Nuclear Blast.

Васил Върбанов: Хей, Лейф, как си?

Лейф Едлинг: Великолепно, благодаря!

В. В.: Преди две години, когато излезе едноименният ви албум, бе много въодушевен, защото вокалистът Месая Марколин се бе завърнал в Candlemass. Сега той е вън от групата, но отново звучиш въодушевен...

Л. Е.: Да, така се чувствам - първо, защото скоро ще издадем новия си диск, "King of the Grey Islands", и второ, защото имаме нов певец, Робърт Лоу. Като че ли най-сетне успяхме да се отървем от старите проблеми в групата.

В. В.: Робърт все още ли пее със старата си група, Solitude Aeturnus от Тексас, или вече е пълноправен член само и единствено на Candlemass?

Л. Е.: И двете. Solitude Aeturnus не са особено активни - не записват албуми всяка година и не правят много турнета, така че за нас ангажиментите му с тях не са проблем. Мисля, че и двете банди ще спечелят от това, че могат да работят с Робърт и фантастичния му глас.

В. В.: И все пак, не чувстваш ли някаква горчивина заради раздялата с Месая?

Л. Е.: Преди две години наистина бях много ентусиазиран поради факта, че отново бяхме заедно, но това се оказа невъзможно. С него не може да се говори, нито да се обсъждат каквито и да било проблеми. Никога не зачиташе чуждото мнение и винаги настояваше нещата да стават по неговия начин, а когато не успееше да се наложи, правеше скандали. В Candlemass няма място за рок звезди, защото всички в групата сме приятели. Сега, с Робърт, нещата са много по-истински.

В. В.: Нека да поговорим и за новия ви албум. За какво става дума в "King of the Grey Islands" и къде са тези сиви острови?

Л. Е.: Сивите острови са във всеки един от нас. Това е мястото, къде човек може да се усамоти, когато е тъжен, депресиран или наранен, без да бъде безпокоен от никого. Всички ние сме владетели на сиви острови от време на време... В албума се пее за това, което се случва, ако позволим на някое от тези негативни усещания да надделее. Всяка песен описва различно душевно състояние - тъга, депресия, отчаяние, страх, злоба, омраза... Цялата концепция се върти около тези тъмни чувства, които могат да те доведат дори до самоубийство.

В. В.: Стана дума, че Робърт не прави турнета със Solitude Aeturnus. Това означава ли, че няма да обикаля концертните зали и с вас?

Л. Е.: О, не. През лятото ще участваме на доста фестивали в Европа. Mалко преди това той ще долети при нас от Америка, за да репетираме. В края на лятото ще се върне в Щатите за около месец, а през септември отново ще е с нас, за да потеглим на турне... Робърт е изключително отзивчив и честите пътувания не са проблем за него.

В. В.: Добре де, а какво ще стане, ако и Робърт реши да ви изостави? Ще сложите край на групата или ще продължите с нов човек?

Л. Е.: Сигурен съм, че ще записваме с Робърт и занапред. Не се и съмнявам, че нещата ще се развият по план, а именно да направим следващия си албум с Робърт още догодина. Освен това е голям фен на Candlemass и дори и да го събудя през нощта, няма да се замисли и веднага ще хване самолета за Европа, за да работим.

В. В.: За финал, коя от песните от новия ви албум искаш да пуснем по радиото?

Л. Е.: Първата - "Emperor of the Void". Парчето е с невероятен потенциал и има един от най-добрите припеви, които някога съм писал. Освен това е изключително подходящо за откриване на концертите ни, така че може да го използваме за тази цел още сега, на предстоящото ни турне.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: