MONDO GENERATOR - Ник Оливери

12 Юни 2007
news page
"За мен е важно да създавам музика и да я свиря пред хора, с които да я споделям."

Прословутият бивш басист на Queens of the Stone Age и Kyuss, Ник Оливери, разказа за предстоящото европейско турне на актуалната си банда, Mondo Generator, което ще го доведе и до София на 20 юни, за да вземе участие на Tangra Mega Rock Night на фестивала "Арена Музика 2007".

Васил Върбанов: Хей, Ник, как си?

Ник Оливери: Великолепно!

В. В.: В Ел Ей ли си в момента?

Н. О.: Да, в дома си в Лос Анжелис съм.

В. В.: Кога потегляте на турне с Mondo Generator?

Н. О.: Първият ни концерт е на 15 юни в Естония. Нямаме търпение да посетим всички тези нови места и да ви представим музиката си.

В. В.: Би ли ни представил и момчетата от групата ти? Знаем, че Ърни Лонгориа е невероятен барабанист, а останалите?

Н. О.: Саймън "Спъд" Бегс свири на соло китара и е невероятно добър. Живее в Англия. От другата ми е страна е старият ми китарист, с когото се познаваме още от годините ми в пустинята, Йън Тейлър, а аз свиря на бас и пея.

В. В.: Как става така, че в този свят, в който всичко се върти само около пари, все още се намират и истински рокенрол групи като Mondo Generator?

Н. О.: В известен смисъл, сам си избрах тази съдба, но донякъде и тя избра мен. За мен е важно да създавам музика и да я свиря пред хора, с които да я споделям.

В. В.: Навремето бе част от състава на Kyuss, след това и на Queens of the Stone Age. По-добре ли се чувстваш сега, в Mondo Generator?

Н. О.: Е, просто това е основното ми занимание през последните години. Джош Хом си има Queens, Kyuss вече не съществуват, а аз си имам Mondo Generator, това е. Човек трябва да е концентриран над нещо и в моя случай това е именно Mondo Generator.

В. В.: В книжката към актуалния ви албум, "Dead Planet: SonicSlowMotionTrails" (2006), изказваш уважението си към групи като Turbonegro, Motorhead, The Ramones и т. н.

Н. О.: С Queens и Kyuss никога не пишехме благодарности в албумите си, но Mondo е нова група и всяка една от изброените от мен банди ни е помогнала, като ни е взимала на турне с тях и са ни вдъхновявали, така че просто исках да ги поздравя, като ги спомена.

В. В.: Помниш ли песента на Йън Дюри "Sex and Drugs and Rock'n'Roll"?

Н. О.: О, да!

В. В.: Няма я в списъка.

Н. О.: Да, защото това е даденост и се подразбира, хе-хе! Сериозно, просто се радвам, че имам възможност да свиря музика.

В. В.: Добре тогава, пожелавам ти приятен полет до Европа! Ще се видим на 20 юни в София!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: