NUCLEAR BLAST - Йорк Айзел

16 Май 2007
news page
"Искаме да даваме на хората нещо повече от обикновен диск с музика."

Разговор с Йорк Айзел - бивш двигател на потъналото в небитието немско готик рок дуо Love Like Blood и настоящ шеф на отдела за разпространение и лицензиране в Nuclear Blast, по повод 20-ия юбилей на могъщата германска звукозаписна компания...

Васил Върбанов: Като се има предвид, че се грижиш за бизнес делата на Nuclear Blast, коя бе най-добрата година в историята на компанията досега?

Йорк Айзел: Най-успешна бе 2004 г. заради "Once" на Nightwish. Не само, че този диск достигна продажбите на всички предишни албуми на групата, взети заедно, но и ги надмина. Това повлия на цялата година и я превърна в най-успешната за фирмата от бизнес гледна точка.

В. В.: Как мислиш, дали и 2007 г. ще бъде толкова успешна?

Й. А.: Вярвам го, тъй като освен Nightwish, ще издадем и други силни заглавия, например Dimmu Borgir и HammerFall. Имаме и убийствени нови попълнения като Chimaira, Nile и After Forever. Мисля, че 2007, освен че е годината на 20-ия ни юбилей, ще се превърне в най-успешната година за Nuclear Blast.

В. В.: Напоследък се твърди, че музикалната индустрия е в криза заради Интернет. Какво предприемате вие, Nuclear Blast, пред лицето на mp3-заплахата?

Й. А.: Вече обръщаме още по-сериозно внимание на опаковането и външния вид на изданията си, на качеството им, на допълнителните неща като бонуси и видеоклипове... Искаме да дадем на хората нещо повече от обикновен диск с музика. Вярвам, че ако човек е истински фен на дадена група, ще оцени повече оригиналния й диск и мърчандайз и всичко, свързано с музиката, например концерти и т.н. Ако си почитател на някоя банда, не би трябвало да те интересуват копия и незаконни даунлоуди. Ако обаче сваляш музика и плащаш за нея - няма проблем. Така всички са доволни, защото това е новата мода, но за нас си остава по-важно да работим за един качествен краен продукт, бил той компакт диск или DVD - нещо, което можеш да си купиш в магазина. Именно това искат повечето фенове все още.

В. В.: Не "отвориха" ли и Nuclear Blast официален магазин за mp3-даунлоуди?

Й. А.: Да, имаме място за платен даунлоуд на музика, откъдето можете да свалите всичко на добра цена.

В. В.: И накрая, кои са любимите ти групи на всички времена?

Й. А.: Ако става дума за групите, записващи за Nuclear Blast, бих посочил Nightwish, Amorphis и Dimmu Borgir, а иначе харесвам готик метъл като Type O Negative и Paradise Lost.

В. В.: Ти самият също бе в група. Колко музиканти има в момента в Nuclear Blast?

Й. А.: Десетина.

В. В.: На доста отговорна позиция си във фирмата и знам, че не ти остава никакво свободно време. Това означава ли, че никога вече няма да чуем за Love Like Blood?

Й. А.: Човек никога не знае, но засега не планираме нищо. Времето ще покаже.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: