HELLOWEEN - Маркус Гроскопф

08 Октомври 2007
news page
"Вече не се нуждаем от китаристи!"

Три седмици преди началото на историческото им турне с Gamma Ray и официалната премиера на следващия им студиен албум, "Gambling with the Devil", немските метъл майстори Helloween в лицето на 42-годишния си басист и съосновател Маркус Гроскопф разкриха специално за читателите и слушателите на Тангра Мега Рок подробности около новото си издание, предстоящия си четвърти концерт в България и задаващия се проект "Bass Invaders", създаден от хер Гроскопф с помощта на звезден отбор от басисти, познати от участието си в групи като Firewind, Destruction, Rage, Sodom, Mr. Big, Quiet Riot, Whitesnake, Edguy, Overkill, Mother's Finest и други...

Васил Върбанов: Добър вечер, Маркус! Как си?

Маркус Гроскопф: Привет, чувствам се чудесно! Отново сме на линия - с нов албум и ново турне.

В. В.: Да, ще преминете и през София на 18 ноември. Това ще е четвъртият ви концерт в България. Защо свирите толкова често тук?

M. Г.: Харесва ни мястото, бирата е хубава, а и хората са изключително приятни, затова и се връщаме отново и отново.

В. В.: Ще представите новия си албум, "Gambling with the Devil" (Игра на комар с дявола). Обичате ли хазарта?

M. Г.: Винаги губя, когато залагам. Някои хора се пристрастяват и направо полудяват, но лично аз не съм хазартен тип. Знам си, че ще загубя, затова изобщо не започвам.

В. В.: Слушайки новия ви албум, веднага прави впечатление убийственият звук. Как го постигнахте - напълнихте Mi Sueno Studio на Тенерифе с модерна апаратура или просто продуцентът ви Чарли Бауерфайнд става все по-добър?

M. Г.: Искахме да вкараме повече агресия в китарите и като че ли го постигнахме. Що се отнася до Чарли, той е като бутилка вино - колкото повече остарява, толкова по-добър става.

В. В.: "Gambling with the Devil" ще се появи чрез лейбъла SPV в Нощта на Вси светии, Хелоуин, нали?

M. Г.: Да. Това няма да бъде първият път, когато издаваме албум на Helloween на Хелоуин - избрали сме си този ден за нещо като краен срок, ха-ха!

В. В.: Миналата година записахте песента "Light the Universe" с участието на Кендис Найт, а сега привлякохте Биф Байфърд от Saxon да гостува в интро "Crack the Riddle" към новия ви албум...

M. Г.: Биф носи дявола в себе си! Именно затова в интрото го чувате да го говори не за, а от името на дявола... но не бихме му позволили да пее, ха-ха!

В. В.: Да поговорим и за предстоящото ви турне. Безспорно, най-интересната подробност около него е, че за първи път ще свирите заедно с Gamma Ray - групата на бившия ви колега Кай Хансен. Какви са очакванията ви от тези концерти?

M. Г.: Искаме да уплашим хората, хе-хе! Не, сериозно, вече има прекалено много групи, така че ако искаме да се откроим, трябва да предложим нещо наистина интересно. От доста време си говорим за това и в крайна сметка стигнахме до извода, че комбинацията от двете групи ще е страхотна. Надявам се хората да останат доволни.

В. В.: Около две седмици преди концерта ви тук, в София ще се проведе 20 Years Nuclear Blast Festival с участието на Amorphis, Benediction, Agathodaimon, The Revenge Project, Overdawn и едни твои добри приятели - Edguy. Първите два албума на проекта Avantasia на вокалиста им Тобиас Замет бяха записани с твое участие. Ще чуем ли баса ти и в предстоящия трети диск?

M. Г.: Не. Четох за това в някакво списание - ще свири друг човек... Вероятно Тобиас има нови идеи и иска да работи с различни хора, знам ли. Аз самият обичам разнообразието, така че... Освен това, напоследък бях много зает с други неща.

В. В.: Други неща освен Helloween?

M. Г.: Да, току-що завърших записите за албум, озаглавен "Bass Invaders". Съдържа няколко хеви рок парчета без китари - само бас с малко дисторшън тук-там. В диска ще чуете Аполо Папатанасио, певецът на Firewind, както и Шмийр от Destruction, Пийви от Rage и Том Ейнджълрипър от Sodom. И тримата са пеещи басисти, които взеха участие и в писането на песните. С тях се изчерпва и немското присъствие в проекта.
Поканих и доста гости, които да изсвирят някое и друго соло на бас, например Били Шиън (екс-Mr. Big, Talas, Steve Vai, David Lee Roth), Руди Сарзо (екс-Ozzy Osbourne, Quiet Riot, Whitesnake, Dio), Тобиас Ексел от Edguy, Ди Ди Върни от Overkill, Уизърд от Mother's Finest, Марко Мендоса (екс-Whitesnake, Thin Lizzy, Derek Sherinian, Blue Murder)... Просто ме мързеше да запиша всички сола сам, затова поканих героите си.
Албумът ще излезе в края на януари 2008 г. чрез италианския лейбъл Frontiers Records.

В. В.: До преди няколко години басистите винаги оставаха в сянката на вокалистите и китаристите, но нещата като че ли се промениха...

M. Г.: О, да - вече не се нуждаем от китаристи, ха-ха!

В. В.: Сериозно, повечето хора като че ли не осъзнаваха, че много групи всъщност са ръководени от басистите си - достатъчно е да споменем само Стийв Харис и Iron Maiden... Можем ли да кажем, че Маркус Грископф е шефът в Helloween?

M. Г.: Не, не съм. Аз и Михаел Вайкат сме единствените оригинални членове на групата, затова и останалите момчета се вслушват в думите ни, но иначе решаваме всичко заедно.

В. В.: Вие или издателите ви решиха пилотен сингъл към новия ви албум да бъде баладичната "As Long As I Fall"?

M. Г.: Колебаехме се между 4 песни, но така и не успяхме да решим коя от тях е най-подходяща за сингъл, затова предоставихме избора на мениджмънта и издателите ни. Всички единодушно се спряха на това парче.

В. В.: И накрая, кога започва турнето ви с Gamma Ray?

M. Г.: В началото на ноември, т.е. разполагаме с около три седмици, за да се подготвим за вас!

В. В.: Последен въпрос: Коя от стотиците немски хеви метъл групи е най-добрият "последовател" на Helloween, лично според теб?

M. Г.: О, труден въпрос... Може би най-очевидният пример е Blind Guardian - навремето те започнаха да свирят бърз и агресивен, но и мелодичен метъл и... Разбира се, повечето от тези групи вече звучат съвсем различно - просто стартираха кариерите си с музика, подобна на нашата, но не бих казал, че са ни копирали. Свиреха такъв метъл в продължение на няколко години, след което откриха собствената си ниша.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: