AMORPHIS - Еса Холопаинен

24 Октомври 2007
news page
"В София ще изсвирим пълния си сетлист - с парчета от първия до последния албум."

Броени дни преди да изнесат първия си концерт в България на фестивала 20 Years Nuclear Blast в столичния Зимен дворец на спорта на 3 ноември, Еса Холопаинен разкри какво да очакваме от изпълнението на Amorphis, спомените си от някогашния си краткотраен престой на софийското летище, как новото лого на групата е нарисувано от българка и защо, по дяволите, непрекъснато пеят за коса...

Васил Върбанов: Току-що се завърнахте от концерт в Япония. Как мина?

Еса Холопаинен: Много добре. Свирихме на един двудневен фестивал, Loudpark. Японците бяха организирали всичко перфектно.

В. В.: Вероятно това не е първото ви посещение в Страната на изгряващото слънце?

E. Х.: Да, но не бяхме ходили там през последните години, а и това бе първото ни участие на местен фестивал. Свириха много групи - Heaven & Hell, Marilyn Manson, Lacuna Coil... Изобщо, едно чудесно и мащабно събитие на закрито.

В. В.: След десетина дни ще свирите за първи път в България. Какви са очакванията ви?

E. Х.: Високи и положителни. Винаги сме искали да дойдем при вас и ето, че моментът най-сетне дойде. Освен това е чудесно, че ще разполагаме с достатъчно време да изсвирим пълния си сетлист, с парчета от първия до последния албум.

В. В.: Имаме някои въпроси, зададени от нашите слушатели, и именно в тази насока бе питането на cRAZY Elena: Ще свирите ли и стари парчета в София?

E. Х.: О, да - ще изпълним няколко песни от "Tales from the Thousand Lakes" (1994) и други по-стари неща...

В. В.: ...с новия ви вокалист Томи Йоутсен. Добре познаваме възможностите му в студиото, но как е на живо?

E. Х.: Страхотен е! Когато дойде в групата, отидохме в Щатите за 4-5 седмици - това бе първото ни турне с него. Оттогава не само се убедихме в невероятните му гласови възможности, но и го опознахме като човек. Вече определено е един от нас. Носи на майтап, не се шашка от черния ни хумор, адски земен е и е последният човек, който би тръгнал да се държи като рок звезда.

В. В.: Ами ти? Изживяваш ли се като китарен бог?

E. Х.: Ха-ха, не! Със сигурност не съм бог, макар да взех участие в записите за диска "Guitar Heroes", който ще излезе скоро във Финландия. Аз също съм много земен човек. Разбира се, лаская се, когато някой харесва работата ми, но определено не съм китарен герой или нещо от сорта.

В. В.: Pasi Koleva има следния въпрос: Вярно ли е, че когато свирихте в Македония преди около 6 години, сте кацнали на летището в София?

E. Х.: Да, вярно е. Летяхме към онзи фестивал в Македония и пътуването се превърна в истинско приключение. Не можахме да кацнем в Скопие, тъй като времето се развали ужасно и се разрази снежна буря. Организаторите на концерта, които също бяха с нас в самолета, решиха, че е най-добре да кацнем в София и да продължим оттам с кола. Така и стана.

В. В.: Сега ще дойдете в София съвсем целенасочено - за да участвате на фестивала 20 Years Nuclear Blast заедно с Edguy, Benediction и Agathodaimon. Имаш ли приятели сред музикантите от тези групи или сте просто добри колеги, работещи с една и съща звукозаписна компания?

E. Х.: С Edguy се познаваме - засичали сме се на няколко фестивала. С Benediction също - бяхме заедно на турне преди десетина години. Мисля, че комбинацията от групи на концерта в България е много добра, тъй като всички свирим съвсем различна музика. Ще бъде разнообразно и интересно.

В. В.: Говорейки за България, в книжката към актуалния ви албум "Silent Waters" можем да прочетем, че новото лого на Amorphis е създадено от дама с подозрително нашенски звучащото име Viara Gentchev... Разровихме се в Интернет и установихме, че живее във Финландия и се занимава както с рисуване и дизайн, така и с диджействане. Каква всъщност е историята с Вяра?

E. Х.: Добра приятелка е на басиста ни Никлас Етелавуори. Запознаха се преди 1-2 години. Тя му разказала с какво се занимава и предложила да нарисува ново лого на Amorphis. Хареса ни, а и се върза много добре с обложката на новия ни албум.

В. В.: Последният въпрос е от слушателката ни Христина. Направило й е впечатление, че в текстовете ви доста често се споменават коси и плитки. Имат ли плитките някакво по-особено значение във финландската митология и какво е то?

E. Х.: Не съвсем, особено пък плитките... Косата е нещо, което се споменава често в "Калевала", но без да се влага някакво дълбоко значение - просто коса. Въпреки това, въпросът е добър!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: