GAMMA RAY - Кай Ханзен

05 Ноември 2007
news page
"Ни най-малко не съжалявам за решението си да напусна Helloween и съм напълно щастлив с Gamma Ray."

На 19 ноември 2007 г. Европа ще приветства появата на деветия студиен албум на немските хеви метъл майстори Gamma Ray, "Land of the Free II". Ден преди това България ще стане свидетел на съвместния концерт на Кай Ханзен и момчетата му и бившите му колеги от Helloween на софийска почва. Тези два факта ни предоставиха предостатъчно основание да обезпокоим хер Ханзен по телефона и да му зададем няколко въпроса...

Васил Върбанов: Здравей, Кай! Как си?

Кай Ханзен: Чудесно! Подготвяме се за турнето.

В. В.: На 18 ноември ще изнесете третия си концерт в България, явяващ се първо ваше посещение в София. Какви са очакванията ти?

К. Х.: Вълнуваме се заради цялото турне. Смятаме, че ще бъде специално и за нас, и за феновете. Иначе, както ти каза, това ще е първото ни шоу в София и сме любопитни да видим как ще ни приемат феновете там.

В. В.: Турнето ви е заедно с Helloween. Ще купонясвате ли заедно след концертите или ще поддържате само хладни професионални отношения?

К. Х.: О, със сигурност ще пием заедно, ще излизаме и ще си прекарваме добре. Убеден съм, че няма да бъдем отделени един от друг и знам, че ще бъде доста забавно.

В. В.: Да поговорим и за новия ви, девети поред студиен албум, "Land of the Free II". По какво се различава от предишните ви издания и доколко се придържа към типичното за вас звучене?

К. Х.: Трудно ми е да описвам собствените ни песни, но всички в групата чувстваме, че албумът стана доста специален. Донякъде обобщава опита ни от последните десетина години, но предлага и съвсем свежи идеи, разбира се. По време на записите бяхме изпълнени с огромен ентусиазъм и положителна енергия, която въплътихме и в албума. Много хора ни казват, че "Land of the Free II" съчетава най-силните черти на Gamma Ray - като се започне от дебюта ни "Heading for Tomorrow" (1990) и се стигне до "Majestic" (2005). Напълно съм съгласен с това твърдение.

В. В.: Повечето от 12-те песни в диска са написани изцяло от теб, с изключение на две парчета, композирани съответно от барабаниста ви Дан Цимерман и басиста Дирк Шлехтер...

К. Х.: Не е точно така. Китаристът ни Хеньо Рихтер също написа две песни - "Rain" и "Hear Me Calling". Като че ли във всичките ни албуми аз съм най-продуктивният, може би защото пръв се захващам с композирането на нови мелодии, но и другите участват. Всеки е свободен да предлага идеите си. Накрая се събираме и отсяваме най-добрите. Отиваме в репетиционната, свирим всяко парче, без значение кой е авторът му, и даваме идеи за аранжимента и крайното му звучене, така че спокойно мога да кажа, че работим в отбор, а не индивидуално.

В. В.: Знаеш ли, ужасно много хора все още съжаляват, че напусна Helloween, макар от това твое решение да ни делят вече почти две десетилетия. Ти самият съжаляваш ли?

К. Х.: Миналото ми винаги ще бъде с мен. Годините с Helloween бяха чудесни, но по времето, когато напуснах, нещата вече се бяха влошили и ситуацията изглеждаше непоправима. Днес положението е различно, но в края на 80-те не беше, поне според мен. Вероятно човек се нуждае от време, за да усети разликата, знам ли... Във всеки случай, ни най-малко не съжалявам за решението си да напусна Helloween и съм напълно щастлив с Gamma Ray.

В. В.: А получавал ли си предложения да се върнеш в Helloween?

К. Х.: Не. Дори не сме говори по въпроса. Всички сме наясно, че свирим в две напълно отделни и самостоятелни групи, всяка от които има собствено бъдеще.

В. В.: Все пак, настоящото ви турне Hellish Rock представлява своеобразен риюниън, тъй като Helloween и Gamma Ray ще свирят на една сцена...

К. Х.: Да, комбинацията е страхотна, а и двете групи са неразривно свързани от гледна точка на историята си. Случвало се е да свирим заедно по фестивали и неведнъж е ставало дума, че би било чудесно да предприемем и съвместно турне. В случая плановете ни за дати на издаване на новите ни албуми съвпаднаха, така че потеглянето ни на турне заедно се уреди само с няколко телефонни обаждания. Нямаше как да пропуснем този шанс и съм сигурен, че ще бъде адски забавно.

В. В.: Нещо да добавиш?

К. Х.: Надявам се хората да харесат новия албум на Gamma Ray толкова, колкото и ние самите. Нямам търпение и да се срещна с много щури български фенове на концерта ни с Helloween в София!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: