AYREON - Ариен Лукасен

17 Януари 2008
news page
"Кой знае - може пък Стивън Спилбърг точно в момента да слуша Тангра Мега Рок..."

Холандският маестро Ариен Антони Лукасен разкри всевъзможни любопитни подробности около новия двоен албум на супер-проекта си Ayreon. Монументалното творение е озаглавено "01011001", европейската му премиера е насрочена за 28 януари чрез лейбъла InsideOut, а в записите му са взели участие ни повече, ни по-малко от 25 гост-музиканти и певци, сред които е достатъчно да споменем Тай Тейбър (King's X), Ед Уорби (Gorefest), Дерек Шериниян (екс-Dream Theater), Ханзи Кюрш (Blind Guardian), Даниел Гилденоу (Pain of Salvation), Том Енглунд (Evergrey), Йонас Ренксе (Katatonia), Йорн Ланде (екс-Masterplan, Ark), Анеке ван Гийрсберген (Agua de Annique, екс-The Gathering), Стийв Лий (Gotthard), Боб Катли (Magnum), Симоне Симонс (Epica), Томас Бодин (The Flower Kings), Майкъл Ромио (Symphony X)...

Васил Върбанов: Колко време отнема създаването на един толкова амбициозен и монументален албум като "01011001"?

Ариен Лукасен: Всичко на всичко около година и половина - половин година за трупане на идеи и още една за записи, подбор на певци, смесване и т.н.

В. В.: Това ли е обичайният период за подобен род записи или се справи по-бързо от обичайното?

A. Л.: Мисля, че надобрявам, ха-ха! Вече си имам и собствено студио и... Да, станал съм малко по-бърз. Работата по предишните ми шест албума трая по-дълго.

В. В.: Обикновено вокалистът в една група е човекът с най-голямо его, а ти си събрал цели 17 в "01011001", ако броим и теб! Явно си изключително добър мениджър.

A. Л.: Ха-ха, все пак ми се наложи да прекарам в компанията им само един-два дни... Сериозно - трудно е да уредиш всичко и да накараш всеки един от тези хора да дойде в студиото ти, но пък си изкарваме страхотно, колкото и голямо да е нечие его.

В. В.: По едно и също време ли ги събра в студиото си?

A. Л.: О, не, това би било невъзможно - прекалено много са и щеше да им се наложи да чакат с дни, докато им дойде редът, затова идват един след друг. Работя с по един певец седмично, като всеки от тях обикновено остава тук 2-3 дни.

В. В.: Има ли вокалисти, които си канил за участие в албума, но са ти отказали?

A. Л.: Да, имам такива случаи покрай записите на всичките ми издания. Бях на косъм да привлека Йън Гилън от Deep Purple, но в последния момент стана ясно, че няма да успее. Имаше и други - спомням си например за Стивън Уилсън от Porcupine Tree, който каза, че музиката ми му харесва, но е прекалено прогресивна за неговия вкус...

В. В.: Факт е, че музиката ти не е крайно подходяща за слушане в кола, докато шофираш...

A. Л.: Така е - ще предизвикаш доста катастрофи!

В. В.: Не са ли ти предлагали да направят филм по музиката ти?

A. Л.: Проблемът е, че историите, които се разглеждат в песните ми, са прекалено мащабни - за Големия взрив, зараждането на вселената, появата на човечеството и предстоящия му край... Филмирането на музиката ми би сбъднало една от мечтите ми, но подобна продукция би струвала милиони... макар че кой знае - може пък Стивън Спилбърг точно в момента да слуша радио предаването ти, ха-ха-ха!

В. В.: Човек никога не знае... но да се върнем в реалността. Гледайки списъка с имената на участниците в записите на "01011001", виждам Анеке ван Гийрсберген (Agua de Annique, екс-The Gathering). Тя ли е единствената ти сънародница, замесена в албума?

A. Л.: О, не, помогнаха ми цели три холандски диви - Флоор Янсен от After Forever, Симоне Симонс от Epica и Анеке от The Gathering.

В. В.: А как се справяш с изпълнението на музиката си на живо?

A. Л.: Никак - тя просто не може да бъде изсвирена на живо. Само в новия албум са замесени 25 гост-музиканти, така че би било абсолютно невъзможно да ги събера на сцената заедно. Нямам и намерение да опитвам.

В. В.: С коя песен от новия албум на Ayreon се гордееш особено много?

A. Л.: Ох, това е все едно да питаш бащата кое дете му е любимото... Чувствам всички песни в "01011001" като мои новородени бебета, така че моля те, не ме карай да избирам между тях!

В. В.: Откъде черпиш вдъхновение - четеш книги, гледаш филми или...?

A. Л.: Никога в живота си не съм хващал книга. За сметка на това съм невероятно запален по научната фантастика и гледам всевъзможни филми на тази тема, а също и сериали като "Досиетата Х" и "Стар Трек".

В. В.: Не се занимаваш с книги, но предполагам, че поне четеш електронната си поща.

A. Л.: О, да, дори отговарям на и-мейлите, ха-ха! Отнема ми по няколко часа всеки ден, но го правя с удоволствие, тъй като това е единственият начин да поддържам връзка с феновете си, при положение, че не правя концерти.

В. В.: С каква музика се приспиваш?

A. Л.: С всякаква, стига да е добра. Не мога да заспя, ако слушам гадна музика. Например, спокойно мога да заспя на фона на Rammstein.

В. В.: Между другото, има ли някакви специални технологии, които си използвал при записите на новия си албум? Вероятно се интересуваш от технологии, щом си така обсебен от научната фантастика.

A. Л.: В интерес на истината, не особено. Всъщност, това е и концепцията на "01011001" - добро или лошо нещо са технологиите? От една страна ги одобрявам, тъй като благодарение на тях можем да правим всичко по-бързо и качествено, но от друга са прекалено бързи... Имам предвид, че вече изобщо не знам какво да правя с компютрите - всичко е толкова сложно! В крайна сметка, и през 70-те са се правели страхотни албуми, така че очевидно не е задължително да имаш компютър, за да създаваш качествена музика.

В. В.: Последният въпрос е свързан с настоящата Група на седмицата по Тангра Мега Рок - Queen...

A. Л.: Чудесно!

В. В.: Невероятна банда, нали?

A. Л.: Да, но само първите им шест албума. Следващите не ме интересуват.

В. В.: Защото започват да използват модерни технологии, синтезатори и прочее ли?

A. Л.: Да, ха-ха, точно така! Не, сериозно - просто първите им шест издания са абсолютно брилянтни. "Queen II" е един от най-великите албуми, създавани някога - доста е мрачен... също като "01011001".

Права: Тангра Мега Рок

Източник: