KULTUR SHOCK - Валери Кьосовски

22 Февруари 2008
news page
"Каквото ни дойде, това свирим - от американска кънтри музика до хеви метъл!"

Американо-българо-босненско-японската мариачи пънк/метъл шайка Kultur Shock издава концертния албум "Live in Europe", записан на живо в София на 1 декември 2006 г. Момчетата ще го представят пред българската публика с второ шоу в столицата ни на 6 март 2008 г. по покана на Тангра Мега Рок, а то, от своя страна, бе представено в пряка телефонна линия по първото и единствено професионално онлайн рок радио у нас от бългаската частица в "културния шок" - Валери "Вал" Кьосовски.

Васил Върбанов: Хей, Валери, здравей!

Валери Кьосовски: Здравей, Василе, момче!

В. В.: Как сте?

В. К.: Ами, добре сме. Караме ги нещата. Главоболия с турнето… Е, просто последните неща около логистиката се уточняват и такива неща…

В. В.: Поводът за този наш разговор е двоен. Единият, разбира се, е излизането на концертния ви албум, а другият - българската дата от това турне. Очакванията на хората са големи, а какви са вашите очаквания за шоуто ви в София?

В. К.: Да ти кажа, нямахме никаква представа какво да очакваме и как нашата музика и групата ще бъде приета и се оказа, че си бяхме вкъщи. Чувствахме го като роден дом - не само аз, а и цялата банда, така че в момента групата се чувства така, като че ли се връщаме у дома отново и, нали знаеш, вкъщи и стените помагат.

В. В.: Това, особено за теб, си е абсолютно така и буквално. Тази съсипващо разнородна и мултинационална паплач, която сте вие, Kultur Shock… Знаеш ли, много е приятно, че днес, година и нещо по-късно, съставът на групата е същият.

В. К.: Абсолютно да.

В. В.: Този път вече знаете къде отивате. Влагате ли повече очаквания?

В. К.: Знаем къде отиваме и изненадите не са толкова големи, колкото преди, защото на повечето от местата, през които ще мине турнето, сме били и преди. Знаем ги. Публиката ни познава, но заедно с това и очакванията й са по-големи, така че е предизвикателство за групата. Едно от интересните неща на това турне е, че имаме предгрупи практически навсякъде и когато се случва те да бъдат добри музиканти с хубава музика, просто ни карат да свирим по-добре от обикновено шоу, на което сме сами.

В. В.: Първият ви концерт в София бе на 1 декември 2006 г. Вторият за нас е още по-специален, защото това ще бъде първият от серията концерти, посветени на втория рожден ден на нашето радио, т.е. очакваме го с още по-голямо нетърпение.

В. К.: Честит рожден ден, копеле!

В. В.: Рано е, рано е… Тогава, на 6 март. На този концерт с вас отново ще свирят Балканджи, само че сега другата група е Черно фередже. Те са откровено весели и забавни агенти - поводът е купон, разбира се.

В. К.: Супер!

В. В.: Интересното е, че с това турне ще рекламирате концертния си албум. Това означава ли, че сетът, който ще представите, на практика ще бъде същият като миналия път?

В. К.: С няколко разлики. Няма да бъде точно същият. Хайде, да не издаваме тайни. Има няколко парчета, по които работим в момента за новия студиен албум, който би трябвало да запишем през есента. Практиката на групата е в момента, в който песните са готови, да ги свирим на живо, защото ние сме жива група. Това е, както се казва, запазената ни марка, така че ако се преборим до концерта в София, ако се преборим с часовата разлика и не сме напълно откачени от двата концерта в Румъния, може и да направим някоя изненада за българската публика. Ако не, поне ще има няколко песни от предишни албуми, които не сме свирили в България.

В. В.: Много добре улови духа на моя въпрос - сигурен съм, че доста хора са любопитни какво ще бъде студийното бъдеще на Kultur Shock, защото е ясно, че един концертен албум е нещо много яко, още повече, че е записан в София. Хората вероятно дори ще се опитат да чуят своя глас, когато крещят в онзи клуб в Студентски град: “Kultur Shock! Kultur Shock!”, но биха искали да чуят и какво ще бъде студийното продължение.

В. К.: Да, на мен също ми е любопитно, въпреки че знам посоката, в която отиваме. Ние сме направили някои черни, черни репетиционни записи, които изпратих на Били Гулд просто за информация, да ги чуе. Много ги харесва. Влюбени сме в новата посока и сме доволни как се развиват нещата с писането на новия албум, но да видим. Дай да не правим големи обещания, защото, както казах, часовата разлика между Сиатъл и Източна Европа е 10 часа и обикновено първите 3-4 дена на турне са пълен ад, защото просто нямаме представа какво става и къде се намираме. Пълна дезориентация, пич!

В. В.: Добре де, след като го подхвърли, не мога да не те питам за тази ориентация в групата. Едва ли е тотално и кардинално нова...

В. К.: Горе-долу е в същото направление. Нека да го кажа по този начин - опитваме се да експериментираме със стилове, с които не сме експериментирали досега... ако има такива останали въобще. Някои други звуци, мелодии и вдъхновения със сигурност ще се чуят в новите парчета.

В. В.: Какви стилове?

В. К.: Ами кънтри енд уестърн и американски фолк, но не е само това. Нали знаеш, едно от нещата, които се случиха с групата по време на турнето през последните три години, е, че знаем къде отиваме, знаем каква е посоката и не слагаме абсолютно никакви граници по отношение на стила, саунда и каквото и да било. Каквото ни дойде, това свирим. Качеството на музикантите в групата е такова, че можем да свирим общо взето всичко - от американска кънтри музика до хеви метъл. Каквото дойде е добре дошло.

В. В.: Защо решихте софийското шоу да влезе в този диск?

В. К.: Записахме 4 или 5 различни концерта и всички те биха могли да бъдат използвани по отношение на вдъхновение и изпълнение, но през онази вечер на 1 декември в София нещо стана... Както се казва, звездите се наредиха. Групата беше запалена, публиката също, залата бе точна, саундът - супер, а записът - изключително добър.

В. В.: А защо няма DVD?

В. К.: На теб ли да ти го обяснявам? Окей, ти знаеш…

В. В.: Разкажи историята, защото е много колоритна.

В. К.: Окей, историята е такава: Г-н Върбанов ми каза, че концертът е записан, сниман с три камери и аз съм много щастлив, защото си викам: “Е, сега може и DVD да направим!” За да сме сигурни, че материалът ще стигне до нас, той го дава на Били Гулд, за да го донесе собственоръчно до Щатите. Били го донесе и американската поща го загуби по пътя от Сан Франциско до Сиатъл... Целият материал изчезна! Изчезна, копеле, няма го никакъв и никой не може да го намери…

В. В.: А ти получи просто празен плик.

В. К.: Празен плик. Адресиран до мен перфектно, но просто пликът се е разпечатал или е бил отворен и лентите ги няма.

В. В.: Сега да не се окаже, че нов DVD, който ще излезе на пазара в Щатите, съдържа музика на Kultur Shock, но отвън пише: “Gogol Bordello представя…”

В. К.: Ха-ха-ха-ха… Не, те са точни пичове, няма проблем с това. Добра шега!

В. В.: Всеки момент идвате в Европа, в България… Ще ни изненадате ли с това, че някой от членовете в групата се е променил много физически? Примерно Маса тотално е оплешивял или Джино е качил 40 кг.?

В. К.: Маса постоянно променя визията си. Самият аз нямам представа как ще изглежда на следващото турне. Зависи. А брадата и косата на Мати непрекъснато растат и общо взето прилича на Исус Христос или нещо от тоя сорт в момента…

В. В.: Ами добре… Чакаме ви в България, момчета!

В.К.: Идваме, идваме!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: