GOD IS AN ASTRONAUT - ДЖЕЙМИ ДИЙН (клавири и синтезатори)

01 Април 2014
news page

GOD IS AN ASTRONAUT ще свирят в София на 11 април.

Ирландската пост-рок издаде 6-тия си студиен албум, 'Origins' миналата есен.

Говорим с клавириста ДЖЕЙМИ ДИЙН за другите измерения, паралелния свят, титлата на Ирландия в ръгби турнира на '6-ТЕ НАЦИИ' и много други.

едно интервю на Васил Върбанов и Андрей Владов

СЛУШАЙ ТУК

Ето и част от интервюто...
 
ХЕЙ, ДЖЕЙМИ...

Много се вълнуваме и очакваме с нетърпение да дойдем. Ние сме идвали вече в София - през 2011 година в същия клуб MixTape 5 и това беше едно от най-страхотните ни шоута от турнето ни тогава.

СЪЗДАВАТЕ ПРОСТРАНСТВЕНА МУЗИКА, КОЯТО НИ ПРЕНАСЯ В ДРУГИ ИЗМЕРЕНИЯ И ТИ, КАТО ЧОВЕКЪТ ЗАД СИНТЕЗАТОРИТЕ И КЛАВИРИТЕ, СИ ВЕРОЯТНО ОСНОВНО ОТГОВОРЕН ЗА ДЪЛБОКОТО ЗВУЧЕНЕ НА БАНДАТА. ПОВЕЧЕТО ОТ ТЕЗИ КОСМИЧЕСКИ ЗВУЦИ ПО СЛУЧАЙНОСТ ЛИ ГИ СЪЗДАВАТЕ?
Не, особено в новия ни албум, повечето от звуците звучат сякаш са от синтезатори, но всъщност са от китари в комбинация с различни педали. Идеята е непрекъснато до търсим нови звуци. Разбира се, че има и намеса но ново звучене от клавирните също така, но по отношение на пространственото звучене - основна роля за него имат китарите, прекарани през различни педали.

ШЕСТИЯТ ВИ АЛБУМ 'ORIGINS' СЕ ПОЯВИ САМО ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА, А СЕГА ЧУВАМЕ НОВИНИ ЗА СЛЕДВАЩИЯ СЕДМИ АЛБУМ НА GIAA?
Да, издадохме 'Origins' преди 6 месеца и започнахме турне, което не беше толкова натоварено, както бихме искали, за да го представим и да видим реакциите на феновете. Сега вече можем да си позволим повече шоута, защото сме отново 4-ма човека в бандата.

ЛОЙД ХАНИ все още е част от бандата, но не може да пътува с нас по ред причини, затова с нас ще пътува страхотният барабанист СТИВЪН УИЙЛЪН. Сега ще можем по-добре да промотираме новия си албум 'Origins'. Така че тази година се очертава много натоварена с многобройни шоута.

Парчетата от 'Origins' са страхотни и се приемат добре на живо, а освен това работим върху нов материал. Той е малко по-мрачен и по-тежък от предишния поради няколко причини. Едната е заради музикалното предизвикателство пред нас самите, а също така и за да заинтригуваме публиката си и разбира се, за да има повече динамика в сетлиста.

Страхотно е да можеш да избираш парчета от различните албуми и да можеш да представиш всеки един от тях. Говорим за 90-минутен сет и това е достатъчно, за да представим всеки от албумите си.

СПОМЕНА, ЧЕ СЛЕДВАЩИЯТ АЛБУМ ЩЕ Е ПО-МРАЧЕН, ТОВА ИМА ЛИ НЕЩО ОБЩО СЪС СВЕТОВНАТА ОБСТАНОВКА В МОМЕНТА – ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В РУСИЯ, УКРАЙНА, СИРИЯ И Т.Н?
Да, точно така. Има много мрачни неща в света, в който живеем в момента, много алчност – това е една от най-големите злини в наши дни, дори и това да звучи като клише. Част от лидерите и богатите искат да постигнат власт над останалите.

Имайки предвид това, няма как да не се фокусираме върху тъмните краски и най-важното е да се съсредоточим върху вярата. Ние вярваме в музиката си, въпреки че е много мрачна на моменти – в нея винаги има надежда. Освен това в тъмнината също има красота. Не всеки успява да я види, но я има със сигурност.

Смятам, че вместо да се страхуваме от тъмнината и да бъдем погълнати от нея, е по-добре да я прегърнем и да я преобразуваме и да се справим с нея. Вярвам, че в това е ключът към успеха.

Това е и идеята на следващия ни албум – че тъмнината съществува, но ние можем да се справим с нея. Освен това вярвам, че можем с музиката си да вдъхновим хората, въпреки че вярваме, че музиката трябва да се разделя от политиката. И все пак, страхотно би било ако можем чрез нея да допринесем за спокойствието на хората. Това е и нашата основна цел.



ИРЛАНДЦИТЕ СТЕ ИЗВЕСТНИ С ВАШАТА МУЗИКАЛНОСТ. ДРАЗНИ ЛИ ТЕ ТОВА, ЧЕ ПО СВЕТА, ПРЕДСТАВАТА ЗА ИРЛАНДСКАТА МУЗИКА, КАТО ЧЕ ЛИ Е МОНОПОЛИЗИРАНА ОТ U2 и THIN LIZZY?
Не бих казал. И двете групи са страхотни и не мисля, че хората се дразнят от това. По-скоро проблемът е, че се смята, че ирландците прекаляват с алкохола, което далеч не е така. Всъщност всяка страна страда от такива стереотипи.

Ако говорим за хора, които имат отрицателно въздействие върху музикалната сцена в Ирландия, то това са хората като Саймън Кауъл, които правят формати като Music Idol.

За съжаление, реалити шоуто убива истинската музика. Опитват се да създадат поколение, което да харесва други ценности, които са далеч от истинската музика. Затова трябва да се борим с всички сили и да налагаме хубавата музика, да правим хубава музика, която да привлича младите хора.

ПОВЕЧЕТО МУЗИКАНТИ, КОГАТО СВИРЯТ НА ЖИВО, ТВЪРДЯТ ЧЕ СА В НЯКАКВА ПАРАЛЕЛНА РЕАЛНОСТ. ПРИ ВАС ТАКА ЛИ Е, КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ВАШАТА ПРОСТРАНСТВЕТА МУЗИКА? И АКО ДА, КЪДЕ СТЕ?
Смятам, че музиката е най-важният, универсален език и не се влияе от националност или каквото и да било. Музиката говори по начин, който думите не могат да изразят. Мощността и енергията на музиката са аналогична на мощността и енергията вътре в нас и смятам, че хората могат да погледнат в себе си и да усетят тази енергия, когато слушат музика.

Може да е арт музика или друга музика – няма значение. Музиката е над всички глупости в света и я усещаме някъде в подсъзнанието ни и се свързваме и реагираме на нея.

Опитваме се да създаваме музика, която е като добър филм. Искаме да заведем хората на пътешествие с множество обрати и завои, изпълнено с изненади. Има два начина на писане на музика – пишеш куплет, припев и т.н., но GIAA предпочитаме да пишем музика с изненади в нея. Като чуете един албум, да останете с усещането, че сте изгледали един хубав филм.

БЛАГОДАРЯ, ОЧАКВАМЕ ВИ В СОФИЯ НА 11 АПРИЛ.
И аз очаквам с нетърпение. Както казах, една от най-добрите шоута беше при вас, а освен това знам, че София е вторият най-стар град в Европа, така че ще се опитаме да се запознаем със забележителностите.

СЛУШАЙ ТУК

права ТАНГРА МЕГА РОК
 

Източник: radiotangra.com