PRONG - 'Ruining Lives' (2014)

09 Май 2014
PRONG - 'Ruining Lives' (2014)
  • Лейбъл: SPV/Wizard
  • Издаден: 2014
  • Aвтор: Стефан Топузов
  • Оценка:

Може би прекалено често, когато става дума за PRONG, ти се случва да четеш как тази група така и не е постигнала особен успех.

И да – те не влязоха в 'лигата на големите', макар и от средата на 90-те насам в нея да се подвизават доста техни съратници и фенове, черпили щедро вдъхновение от алтернативния пост-траш на това нюйоркско трио. Но нека си дадем сметка, че броят на талантливите групи, потънали в забвение някъде из безмилостните окопи на музикалната индустрия, всъщност е многократно по-голям от този на измъкналите се оттам.

Това, което прави историята на PRONG различна, е стоицизмът, с който лидерът на бандата Томи Виктор понесе ударите на съдбата и е направи кариера точно в тези окопи, продължавайки в името на една цел – музиката. А новият албум 'Ruining Lives' е въплъщение точно на тази отдаденост.

Много по-малко алтърнатив и много повече метъл, през 2014 г. PRONG свирят по-трашърски от когато и да било преди това. Песни като 'In the Book of Change' и 'Turnover' направо карат 'Cut-Rate' да изглежда бавна. Но като четеш 'траш', не очаквай нещо в духа на Slayer или Kreator – тук отново всичко е подчинено на характерния китарен и вокален изказ на Виктор.

Построени върху солидния гръбнак на жестоки груув метъл рифове, песните правят слалом между изблици в посока първичен кросоувър и моменти, когато мелодичният подтекст взима връх (начинът, по който пронизващо траш соло преминава в почти Black Sabbath-ски дуум в заглавната песен е особено впечатляващ). Индъстриъл елементите остават на задната седалка и се усещат само като присъствие в песни като 'Absence of Light' и 'Windows Shut'.

Но определящото в 'Ruining Lives' е усещането за стабилност. Реално албумът доразвива всичко хубаво от предишния 'Carved into Stone' (2012), включително и качеството на продукцията и микса (отново от Стийв Еветс), като специално вокалите на Виктор звучат по-добре от всякога.

PRONG са група, намерила себе си и собствения си изказ далеч от всякакви стремежи за масовост. С албуми като 'Ruining Lives' те никога няма да изгубят култовия си статут.