KILLER BE KILLED 'Killer Be Killed' (2014)

04 Юни 2014
KILLER BE KILLED 'Killer Be Killed' (2014)
  • Лейбъл: Nuclear Blast/Wizard
  • Издаден: 2014
  • Aвтор: Стефан Топузов
  • Оценка:

Историята на метъла не помни особено много супергрупи отвъд S.O.D. и Down, които да са оставили кой знае какъв траен отпечатък.

Може би защото под лъскавата и щедро рекламирана от издателите опаковка нерядко се крие страничен проект, в който големите имена не си дават особено много зор.

Но така или иначе, би било странно да не ти е поне интересно да чуеш KILLER BE KILLED – група, в която свирят заедно хора като Трой Сандърс (Mastodon), Макс Кавалера (Soulfly и, кхм, екс-Sepultura), Грег Пукиато (The Dillinger Escape Plan) и Дейвид Елич (The Mars Volta).

А едноименният дебют на KILLER BE KILLED определено е интересен. Без да правят нещо радикално ново, четиримата се издърпват взаимно от комфортните си зони. Така постигат звучене, което е естествен, хомогенен резултат от взаимодействието между тези музиканти, каквито ги познаваш от основните им групи.

В отварящата 'Wings of Feather and Wax', Сандърс пее получисто върху груув-траш рифове с типичен Soulfly-ски почерк, давайки обнадеждаваща хипотеза за това как би звучала продукцията на Кавалера с различни вокали, хващащи припеви и нормални текстове.

В следващата 'Face Down' трайбъл-груувът а-ла 'Roots' разсича по ефектен начин музиката, продължаваща в гореописаната посока. 'Snakes of Jehova' пък е като поизправен, трашърски Dillinger Escape Plan, в който Кавалера и Пукиато се редуват в крясъци върху пилещ риф, преди със забързването на темпото да влязат и ехтящи над всичко чисти вокали от Сандърс.

Затварящата 'Forbidden Fire' на свой ред смъква темпото и те отвежда на динамично пътуване сред ембиънт звуци, избухващи в тежки акорди.

В други моменти обаче албумът звучи като набързо съшит музикален хибрид – главно заради Кавалера, който въпреки всичко се откроява като музикален и естетически усет от останалите. Включванията му понякога звучат сякаш туземци са нахлули в студиото по средата на записите на песен (внимавай да не пиеш течности, докато слушаш 'Melting of My Marrow' за пръв път, защото на 00:50 рискуваш да се оплюеш жестоко).

Въпреки това силните страни на KILLER BE KILLED все пак натежават. С добра продукция и немалко интересно измислени и изсвирени моменти това е албум, който има защо да чуеш.