PRONG - 'Songs from the Black Hole' (2015)

09 Април 2015
PRONG - 'Songs from the Black Hole' (2015)
  • Лейбъл: SPV/Steamhammer
  • Издаден: 2015
  • Aвтор: Стефан Топузов
  • Оценка:

В едно свое интервю за Decibel, Томи Виктор определя първия път, когато е гледал Killing Joke на живо, като момент, който е променил живота му завинаги.
 
Това е! Всички останали са зле!” – спомня си мислите си той. Така че не е изненадващо, че в 'Songs from the Black Hole', кавър-албумът, с който PRONG отдават почит на най-големите си влияния, присъства парче на Killing Joke – още повече, че е от албум, в който свири покойният Пол Рейвън, който прекара доста време и като басист на PRONG.

Всъщност, в целия диск няма нищо кой знае колко изненадващо. 'Songs from the Black Hole' е колекция от доста верни на оригиналите кавъри, с които PRONG правят своеобразна деконструкция на звученето си. Влиянията им си бяха ушевадни и без това – достатъчно бе просто да слушаш внимателно албумите преди 'Prove You Wrong' (1991), за да усетиш сянката на 80-арския хардкор, кръст и алтърнатив.

Сега тя ти е демонстрирана по-нагледно с кавъри на Butthole Surfers, Adolescents, Bad Brains, Black Flag, Fugazi, Sisters of Mercy и Discharge. Без аранжиментите да са пипани кой знае колко (освен ползването на доста повече кардани и някое соло изсвирено с прецизност, която е отвъд възможностите на пънкарите, записали оригиналните версии на парчетата), кавърите определено звучат точно като песни на PRONG.

Не се наемам обаче да заявя категорично дали това е плод на някакъв характерен почерк на Виктор и групата му, или PRONG просто си звучат като тези банди по принцип.

Това, което прави разликата е съвременната метъл продукция, внасяща чисто звукова мощ, която първобитно записаните оригинални версии просто не притежават. От това печелят най-много 'Bars' на Black Flag и 'Kids of the Black Hole' на Adolescents, а най малко – 'Seeing Red' на Killing Joke, която е на практика идентична с оригинала.

На хартия 'Cortez the Killer' на Нийл Йънг изглежда като потенциалното изключение от правилото и може би сега очакваш да прочетеш колко неочаквано влиза и как PRONG са я направили като свое парче. Тц. Просто са я изсвирили.

Лошо ли е това? Несъмнено не. Ще ти падне ли ченето от този албум? Едва ли. Целта му е да затвърждава съществуваща фенщина към PRONG. Ако при теб такава е налице – честито, печелиш. Ако не е, едва ли точно 'Songs from the Black Hole' ще я запали.