CRADLE OF FILTH - 'Hammer of the Witches' (2015)

28 Юли 2015
CRADLE OF FILTH - 'Hammer of the Witches' (2015)
  • Лейбъл: Nuclear Blast/Wizard
  • Издаден: 2015
  • Aвтор: Никола Шахпазов
  • Оценка:

Ясно ни е, че отдавна отминаха времената, когато CRADLE OF FILTH бяха визуално скандални, музикално екстремни и хипер влиятелни за метъл сцената. С годините всички свикнахме да ги приемаме като даденост, а Дани Филт се научи да пребивава в комфорта на собствено изкования си стил и толкова здраво се окопа в него, че и дума не може да става през 2015 да издаде нещо различно от „типичния CoF албум“.

Въпросът е само колко добър ще бъде той, защото предшестващите го 'The Manticore and Other Horrors' и 'Darkly, Darkly, Venus Aversa' преминаха през света на екстремния метъл като лек повей, а не като ураганен вятър. И въпреки че 'Hammer of the Witches' няма да предизвика музикални земетръси, това определено е най-разнообразният албум, който Филт и компания са правили в последните години.

Не се подвеждайте от пилотния сингъл (с видео) 'Right Wing of the Garden Triptych' – това е вероятно най-лесно смилаемата, но и една от най-скучните композиции тук. Твърде захаросана и патетична, за да впечатли коравите ни метъл сърца, твърде ясно ориентирана към младите псевдо готик момченца и момичета. Ако насочите вниманието си към 'Enshrined in Crematoria', например, ще се присетите за неща като 'Midian' и 'Cruelty and the Beast', тоест за Златната епоха на CRADLE OF FILTH.

Интересно е, че въпреки поредната смяна на състава, групата звучи обиграно и стегнато, а блек изненадите, траш забежките и доброто взаимодействие между рифове, писъци и клавири продължават в 'Onward Christian Soldiers', 'Blackest Magick in Practice' и 'Hammer of the Witches'.

Разбира се, има и разхвърляни кинематографични клавирни инструментали (цели три), и доста досадни парчета ('The Vampyre at My Side', 'King of the Woods'), което само затвърждава съмненията, че нещата в 'Hammer of the Witches' просто следват една доказала действието си формула.

В крайна сметка, новият албум на CRADLE OF FILTH е съвсем приличен, макар и абсолютно шаблонен вампирски метъл, предназначен за заклетите фенове и тепърва прохождащите в дебрите на ъндърграунда.