GHOST - 'Meliora'(2015)

14 Септември 2015
GHOST - 'Meliora'(2015)
  • Лейбъл: Loma Vista Recordings
  • Издаден: 2015
  • Aвтор: Стефан Йорданов-Стифф
  • Оценка:

 За банда, която (като се твърди) никой не знае нищо, GHOST вече са на езика на всеки срещнат в бара. Създадени през 2008, те бавно, но сигурно си изградиха име на култ с цяла армия последователи в ъндърграунд средите, но след излизането на дебютния им албум 'Opus Eponymous' (2010) последва такъв шеметен възход, че от бързината на успеха им на повечето други групи им шурти кръв от носовете. 


Третият албум, 'Meliora', (което на латински означава по-добър) не предлага някакъв коренно променен звук, обаче бандата го е закарала (звука) във фитнес залата, резнала е ненужните тлъстини (според някои това бяха наводнените от клавири химни) от предишния 'Infestissumam'(2013) и го е изкарала далеч по-напомпан и мускулест.
 
Всъщност основната сила на това издание е в завръщането на рифовете ('From The Pinnacle To The Pit''Majesty') и посланието, специално създадено, за да улови, канализира и отрази бурните времена, които виждаш изобразени на корицата.
 
'Meliora' не е класически концептуален албум с еднопластова сюжетна линия. Той е футуристична, антиутопична приказка за свършека на света, чието действие е поставено някъде в края на 20-те години на миналия век, когато Фриц Ланг създаде знаменития си ням филм 'Метрополис'. Сега си представи тази мрачна продукция, комбинирана с арогантни, но интелигентни препратки към филми като 'Мълчанието на агнетата' и 'Кери' ('Cirice') и ще започнеш да виждаш все повече  от голямата картина. 
 
Би било нечестно да се фокусираме само върху сензационната страна на GHOST. Да, вярно е, че те самите признават съществуването си в зоната на здрача между театъра и музиката, но медийната им популярност има малко общо с техните песни.
 
Които и да са наистина, качеството на мрачните, окултни и атмосферични опуси, които произвеждат подсказва, че не се занимават с това от вчера. Заслушай се в 'He Is'. Може да звучи като Б-страна от стар сингъл на ABBA, но ти създава неудобното усещане за нещо заплашително и зло, което се крие под повърхността. Всъщност, това парче е написано през 2007 и дори не е било предназначено за GHOST, но някои техни приятели като IN SOLITUDE и покойният вече Селим от DEVIL’S BLOOD са настоявали да бъде записано като песен на групата. Друг пример е 'Spoksonat' - кратка интерлюдия, която на практика е интродукция към песен от следващия албум. 
 
Въпреки всичко казано дотук, най-голямото постижение на 'Meliora' e, че в един свят, пълен с групи, които се имитират една друга, GHOST звучат като себе си и като никой друг. Отделен въпрос е дали в наши дни това е хубаво или не, но всеки си има мнение. Ако никога не си ги харесвал, този диск няма да го промени особено, само че това не означава, че трябва да ги обвиняваш в продажничество, комерсия и всички смъртни грехове, като посочваш на невежите стотина по-неизвестни артисти като по-стойностни и по-съдържателни, защото въпреки всичките му там Black WidowCoven и Lucifer преди Black Sabbath, ние все още обичаме повече Black Sabbath. Може би защото в тях има нещо, което липсва на останалите. А за феновете на анонимния култ е много вероятно 'Meliora' да се окаже най-добрият албум на GHOST до момента.