LAST HOPE - Chain Reaction LP (2017)

21 Февруари 2017
LAST HOPE - Chain Reaction LP (2017)
  • Лейбъл: GSR Music
  • Издаден: 2017
  • Aвтор: Стефан Йорданов-Стифф
  • Оценка:

Когато се отнася за музика, обикновено си запазваме правото да използваме термина „национално богатство“ за досадни стари пръдльовци, които някога са минавали за знаменитости, така че май е време да преосмислим значението на това словосъчетание и и да го приложим върху нещо истинско, например хардкор легендите LAST HOPE, които вече повече от 20 години са една от най-разпознаваемите български групи извън границите на страната. 

'Chain Reaction' е техният шести албум и ако трябва да сме напълно честни, трябваше да му напишем ревю още когато излезе през пролетта на миналата година, но си имаме доста добра причина да го направим сега и тя е, че в момента GSR Music (новият дом на LAST HOPE) го издава под формата на зализан черен винил с цветен вътрешен плик и персонален даунлоуд код, с който да си свалиш аудио файловете на телефона, айпода или където там си искаш. С други думи, това е произведение на изкуството за всички фенове и колекционери на плочи.  
 
Като оставим настрана гореспоменатите физически аспекти, това нещо се пръска по шевовете от органична бруталност и за разлика от комплексния и вероятно с най-силни метъл влияния техен албум от 2007 'Test of Time', тези 13 парцала звучат така, сякаш са били специално проектирани, композирани и построени да бъдат удряни стотици пъти на живо.
 
'Chain Reaction' е тържество на класическото хардкор пънк отношение, манифест на корените на LH и логична последователна стъпка след 'More Than Ever' (2012). Виж видеото на 'New Day Heroes' (Шута си има негова част вътре) и обърни внимание на китарната линия по време на втората част на припева. Ето затова говорим, копеле, за миризмата на непреклонност!
 
И докато сме на темата, има още едно видео от този албум, по-ранно, 'Majority of One', където Чиката изключително специфично ще излае в лицето ти следните редове: “Why should I try to fit in with your world/And do what everybody’s doing/I live my life for me and no one else/And you are throwing judgements…” и след 2 минути и 17 секунди ще те остави да си помислиш дали ти си изцяло ти, дали ти имаш топките да кажеш същото, дали ти стоиш там, където казваш, че стоиш. 
 
Няма начин да не почувстваш интегритета, естетиката и отношението на всичките 12 инча, които ще се забиват в главата ти (Ти къде си помисли?) - от 'Welcome Home/Intro' през гостуването на Роб (BORN FROM PAIN) в едноименното парче до последните ноти на 'Break The Chains'. Прибави към всичко това безмилостната работа на Косьо с барабаните и безупречните бас линии на Папи, които колективно допринасят с периодичен баланс между надъхващите моменти и организирания хаос, и ще получиш една доста добра картина какво представлява машината LH днес.

Тази банда наистина е машина - тур машина (те бяха част от MADBALL Rebellion European Tour миналата година около излизането на албума), месомелачка и безцеремонен чук. С други думи, както казах в началото, национално богатство, което няма да намериш в шибания музей, защото е живо и рита.