S T O P T H E S C H I Z O - 'Extended Glorious Splendor'

28 Януари 2019
S T O P   T H E   S C H I Z O - 'Extended Glorious Splendor'
  • Лейбъл: self-released
  • Издаден: 2018
  • Aвтор: Иван Шентов
  • Оценка:
Само на мен ли ми се струва, че някак с лека ръка приехме излизането на новия STOP THE SCHIZO?!

'Extended Glorious Splendor' се появи почти скромно съвсем в края на 2018. В това издание обаче се намират някои от най-зверските хитачки, които някога са създавани на територията. 
 
През последните 4 години SCHIZO-то се движи по свой собствен път, очевидно без да се съобразява с очаквания, различни от техните собствени. Вглъбени в правенето на своята музика, с пестеливи изяви на живо, но с категорично развитие в позитивна насока. 
 
Продължението на дебютния 'START' отново е в ЕР формат – 6 песни и един ремикс – и може да го откриете в дигитален формат в различните стрийминг платформи. Аз лично се надявам някой ден да мога да държа в ръка и съответния физически носител, защото съдържанието си заслужава. 
 
По думите на самата банда, 'Extended Glorious Splendor' „разглежда темите за социалната неспособност, кръговата на взаимоотношенията, разочарованието от човечеството и себе си, поставени в контекста на могъщи стадиони, ревящи тълпи и изстрелване на ракети в космоса.“ 
 
Доста точно, бих казал! Още с първото слушане отделни фрази се вкопчват в съзнанието, създадени да си ги припяваш докато извършваш тривиални всекидневни дейности. Музиката на STOP THE SCHIZO определено е станала още по- „поп“, но не за сметка на дълбочината – както в звученето, така и в посланията. 
 
Текстовете на ДЕЧО ТАРАЛЕЖКОВ са забележителни сами по себе си, но звучат особено на място в контекста на леко циничната, но заразно позитивна концепция на бандата. Дълбочината пък се изразява в ненатрапчивата многопластовост на аранжиментите, където всеки инструмент заема свой собствен спектър, без да се конкурира с останалите, като по този начин създава реалистично усещане за големи мащаби и титаничен размах.
 
Тук е мястото да отбележа възхитата си от продуцентската работа на АНТОН ВЕЛЕВ, който стои зад миксирането и мастеринга на този мини-албум. 
 
Изобщо, в 'Extended Glorious Splendor' си личи резултатът от работата на една идеално сработена банда, в която всеки изпълнител прави точно това, от което конкретното парче има нужда. 
 
Много по-богат, много по-полиран, много по-голям от летящият 'START', новият STOP THE SCHIZO е брилянтен пример за добра българска инди/поп музика. За щастие, без изкуфелите претенции и притеснителната егомания, традиционно белязали точно този сегмент от българската музика като цяло.