VELIAN – ‘Godless’ (2019)

05 Февруари 2019
VELIAN – ‘Godless’ (2019)
  • Лейбъл: self-released
  • Издаден: 2019
  • Aвтор: Ивайло Александров
  • Оценка:

Не е трудно, иска се талант, познание и топки. За почти всичко е така. В случая говорим за хубав метъл албум, записан и издаден в България. ‘Godless’ е новият/първият, чети го както искаш, албум на софийската метъл банда VELIAN. Само че момчетата имат немалко опит зад гърба си и с предишното име (и състав) на групата, така че би било обидно да наричаме това техен музикален дебют. 

След EP-то ‘Fireflies’ преди малко повече от година, няколко хубави клипа, постоянно присъствие в социалните мрежи и жестока продукция, стана ясно, че VELIAN знаят какво правят и са съвсем наясно накъде са тръгнали. Албумът, който вече би трябвало да държиш в ръцете си е поредната крачка напред.
 
Десетте парчета в ‘Godless’ са логично разгръщане на концепцията и посоката, поети от групата преди около две години. Силен и стилен съвременен метъл, с ясен звук, хубави китарни сола, красиви мелодии, силно чисто пеене, здрави гроул вокали (и за двете – браво, Иване!) и адски стегната ритъм секция. Същото е и на сцена – VELIAN са там не само, за да се забавляват, но за да те накарат и теб да забравиш за час и нещо къде точно се намираш и да тръгнеш на музикално пътешествие с групата. 
 
И визуално, и музикално момчетата стоят стабилно и разказват мистериозните си истории. Песните са чудесна хомогенна смес от меланхолични мелодии и здрав метъл, като любопитна среща между SOILWORK и NEVERMORE. Или DARK TRANQUILLITY и EVERGREY. Но не очаквай да чуеш тези групи в музиката на VELIAN – те са просто щрихиран поклон, отправна точка, от която софийската банда поема по собствен път на мрачен и приказен метъл. VELIAN не се стремят да подражават и не ги е страх да слушат различна музика. Затова и комбинацията от директен метъл и мощни ревове с лирични пасажи и емоционално чисто пеене седят толкова добре във всяка една от песните. 
 
Донякъде е жалко, че нямахме такава група с такова звучене преди 15-20 години тук. Тогава VELIAN щяха заслужено да са водещата ни метъл банда. Хубавата новина е, че ‘Godless’ в никакъв случай не звучи демоде. Напротив, това е звукът на съвременния метъл, който е извън тенденции и досадни стилови рамки. Това е метъл.