BLACK FRONT+DARK AWAKE+NOCTE+SERPENTINE CREATION

09 Април 2019
BLACK FRONT+DARK AWAKE+NOCTE+SERPENTINE CREATION
  • Лейбъл: Corvus Records
  • Издаден: 2018
  • Aвтор: Никола Шахпазов
  • Оценка:
В новия епизод на ‘Късата клечка’ правим вивсекция на последните издания на Corvus Records.

Сам по себе си този лейбъл е чудесно изключение от местните особености – български е, но съвсем не издава само български банди; подчертано ъндърграунд е, но оцелява вече 16 години; концентриран е върху така непопулярните по тези ширини ембиънт, неофолк, пост пънк и индъстриъл, макар че не страни и от по-злостния метъл саунд. Това си личи и при тези албуми – стилово те са изключително различни, но биха били интересни на една и съща аудитория.

Почваме ги!
 
BLACK FRONT – ‘We March’ (2018)
 
Някога тези истанбулски юнаци бяха известни като KARA CEPHE, а тези дни предпочитат английския превод на същото име – BLACK FRONT. Съответно, музиката им продължава да бъде насечено-милитаристична, с груби вокали, стегнат ритъм, електро вметки, простички тежки рифове и пост пънк моменти. Двете им парчета в това ЕР са доста приятни, но дори по-интересни ни се струват включените ремикси (дело на нашите MYTRIP и SHRINE), които пречупват композиции на BLACK FRONT през ембиънт/нойз призма.
 
DARK AWAKE – ‘The Spine Of The World Serpent’ (2018)
 
Обикновено комбинацията от езотерична символика, нойз и дарк ембиънт ни превъзбужда, но в случая с DARK AWAKE това просто няма как да се случи. Като цяло ‘The Spine Of The World Serpent’ е колкото кратко, толкова труднопоносимо, плашещо аматьорско и постно издание. И докато едноименната шумова пиеса е донякъде поносима, то кавърът на DEATH IN JUNE-класиката ‘Fall Apart’ печели награда за най-ужасно музикално преживяване на месеца.  
 
NOCTE – ‘Circumeuntes’ (2018)
 
Колекция мечтално-клавирни композиции, които носят аромат на есен и доста от атмосферата на древния Единбург. В пиесите на NOCTE долавяме влияния както от европейската класика, така и от сакралните християнски песнопения, но най-вече – от творбите на ENDVRA и DEAD CAN DANCE. Подобно на Пери и Джерард, тези шотландци също ползват глосолалия, тоест измислен език, непознатите думи от който сякаш идват от друга планета.
 
SERPENTINE CREATION – ‘Ave Eva’ (2019)
 
Неочаквано силен сингъл от SERPENTINE CREATION – мощен и агресивен, стегнат блек метъл в духа на ‘The Satanist’ на BEHEMOTH. ‘Ave Eva’ впечатлява с отличен саунд, удря здраво с бавни тежки рифове и блек пилежи, има хубав припев плюс хорови вметки, а от втората страна на тази 7-инчова плоча ви очаква и изцяло оркестрална версия на парчето, с която да озвучите следващата си черна меса.