ANGEL WITCH - ‘Angel of Light’ (2019)

18 Ноември 2019
ANGEL WITCH - ‘Angel of Light’ (2019)
  • Лейбъл: Metal Blade/Wizard
  • Издаден: 2019
  • Aвтор: Стефан Йорданов-Стифф
  • Оценка:
Влиянието на ANGEL WITCH и тяхното наследство са добре документирани през последните 40 години, още от времето, когато избухна Новата Вълна на Британския Хеви Метъл (позната повече като непроизносимата абревиатура NWOBHM). И докато самият термин беше очевидна медийна измислица, изкована от популярния по онова време британски музикален седмичник ‘Sounds’, то движението имаше и все още има култово значение. Новата Вълна без съмнение е прощъпулник на всички субжанрове в метъла – спийд, траш, дет и дори блек метъл. 

Естествено, саундът на ANGEL WITCH е значително по-мрачен, тежък и по-дуум от този на повечето техни съвременници и има повече прилики с групи от типа на WITCHFYNDE, BLITZKRIEG и VENOM, затова не е учудващо, че някои от най-ранните пионери в екстремния метъл като CELTIC FROST и POSSESSED ги почитат  в продължение на цялата си кариера. 

За нещастие, постоянните смени в състава и лошият късмет предотвратяват не един и два случая, когато бандата има шанс да стане много по-голяма. За кратък период осоновоположникът и единствен оцелял, Кевин Хейборн, дори се премества в Сан Франциско и работи с различни хора от EXODUS, LAAZ ROCKIT и HEATHEN преди да бъде депортиран обратно във Великобритания.

Преди 7 години Кевин върна ANGEL WITCH от отвъдното с албума ‘As Above, So Below’, след това направи убийствен концерт в Маймунарника като част от първото издание на Running Free Festival през 2015 и премина през още драстични рокади  в групата и сега отново е тук с нов запис, озаглавен ‘Angel of Light’.

Технически завършен, с великолепна китарна работа от страна на Хейборн, този нов албум е остър като бръснач и твърд като диамант. Железните рифове вървят ръка за ръка с грациозни китарни хармонии (‘We Are Damned’ и ‘I Am Infamy’), за да се сработят с по-опитния вече и зрял глас на Кевин, който винаги е бил обект на критика и считан за най-слабото звено в ANGEL WITCH. ‘Condemned’, например, напомня точно на най-ранните химни като ‘Sorcerers’ и ‘Loser’, а ‘Don’t Turn Your Back’ с лекота може да се окаже най-доброто хеви метъл парче, издадено през 2019.
 
И ако предишният албум беше леко разхвърлян и малко провокативен според твърдото ядро фенове, ‘Angel of Light’ се доближава максимално до легендарния дългосвирещ дебют от 1980.  Впрочем, това може да се разбере дори само от един поглед към корицата и едно чуване на финалното соло в ‘Death from Andromeda’

Във времена, когато под категорията хеви метъл са се намърдали всякакви интелектуалци с клавири и претенции, не е лошо да си спомним, че някога това беше бунтовна, улична музика, писана от децата на работническата класа в Обединеното Кралство. Тя филтрира мелодията на хард рока и агресията на пънка в нещо ново, вълнуващо и невиждано дотогава. Родени от улиците на Лондон в късните 70-те на миналия век, днес ANGEL WITCH вероятно са най-близкото нещо до онова, което някога наричахме метъл.