NAILED TO OBSCURITY - ЛАМБЕРТИ и ЕНЕНГА

20 Януари 2019
news page

Германците NAILED TO OBSCURITY най-после издадоха своя дългосвирещ дебют за Nuclear Blast/Wizard.

Албумът се казва 'Black Frost' и е записан в студио Woodshed близа до град Ландсхут с продуцента В. САНТУРА (Triptykon, Dark Fortress, Barren Earth, Obscura и други).  

NAILED TO OBSCURITY ще открият концерта на AMORPHIS и SOILWORK в София със специални гости и JINJER - на 23 януари в столичната зала 'Универсиада' по повод 13-ия рожден ден на радио ТАНГРА МЕГА РОК

Говорим за албума и за концерта, както и за всичко свързано с групата - едновременно с двама от групата – китариста и основател ЯН-ОЛЕ ЛАМБЕРТИ (вляво) и певеца РАЙМУНД ЕНЕНГА  чрез конферетнта телефонна връзка: 

едно интервю на Васил Върбанов

СЛУШАЙТЕ ТУК

НОВИЯТ ВИ АЛБУМ ‘BLACK FROST’ ТОКУ-ЩО СЕ ПОЯВИ - КОИ СА НЕЩАТА В НЕГО, С КОИТО СЕ ГОРДЕЕТЕ НАЙ-МНОГО?

ЕНЕНГА: Това е новата глава в историята на NTO. Вложихме много усилия в създаването му и мисля, че се различава от нещата, които сме правили досега. И в същото време успяхме да комбинираме тези нови неща с елементи, които смятаме за запазена марка за NTO. А това вече е една достатъчна причина да се гордеем с албума. Другата са вокалите...много са различни и разнообразни. Никога досега не бях правил толкова много различни неща с гласа си. Не става дума за това, че се редуват рев с чисти вокали, после шепот и въздишки, но и вътре - в чистото пеене - има много различни нива. И това определено е нещо, което лично мен ме кара да се гордея.  

ЛАМБЕРТИ:

Гордеем се с албума си изцяло, с целия процес по създаването му. Горди сме с това, че успяхме да го композираме и запишем за рекордно късо за нас време. Никога не сме правили албум толкова бързо и в същото време стана страхотен. И другото нещо, което си струва да споменем (колкото и да е очевидно) - няма как да не се гордеем, че той излиза от Nuclear Blast.

И това е голямото ново начало за нашата група. И колкота и да сме щастливи с него, няма как да забравим колко здраво работихме за да стигнем дотук. И точно това е нещо, с което лично аз, а предполагам и останалите в групата, няма как да не се гордеем.

ВИЕ ЛИ ПРЕСЛЕДВАХТЕ NUCLEAR BLAST ЗА ТОЗИ ДОГОВОР ИЛИ ТЕ ВИ УЛОВИХА В МРЕЖИТЕ СИ?

ЛАМБЕРТИ: Всъщност, не знам, защото ние си имаме мениджър и цялата работа я свърши той. Но ако не винаги, то поне от един момент нататък, знаехме, че искаме да постигнем нещо такова. Но, както казах - не сме забравили колко много труд вложихме в нашето израстване. И ние дори не се бяхме срещали с хората от лейбъла, до момента, в който подписахме договора.

ЛАМБЕРТИ ЗВУЧИ ИТАЛИАНСКО, А КАКВО Е ИМЕТО ЕНЕНГА?

ЕНЕНГА: Името е от Фризия - това е в северната част на Германия и обхваща и части от северна Холандия. А това НГА – означава син на...Като ...СОН при скандинавците. ЕНЕ-НГА означава 'син на ЕНЕЛ', което също е типично фризийско име.

ЛАМБЕРТИ: Името ми наистина е италианско, но изобщо не знае откъде идва то. Когато срещам италианци и те веднага започват да ми говорят на италиански, но аз нищо не разбирам. Всичките ми предци произхождат от района на северна Германия. Дядо ми се опита да проследи откъде идва името. Разрови се чак до средата 1750 година и се оказа, че един човек - прапрадядо с име звучащо адски нордически се оженил за момиче с име, което също звучало адски нордически. Но някак си внезапно, фамилията станала ЛАМБЕРТИ. Неясно защо....най-вероятно е нещо свързано с църквата.

НО ТОВА Е СТРАХОТЕН ПЛЮС, ЗАЩОТО, КОГАТО СТЕ НА ТУРНЕ, МОМИЧЕТАТА ВИНАГИ ЩЕ ТЪРСЯТ ПЪРВО ИТАЛИАНСКИЯ ЛЮБОВНИК В ГРУПАТА....

Да, хахахахахаха…

ОБЛОЖЖКАТА НА НОВИЯ ВИ АЛБУМ Е ВПЕЧАТЛЯВАЩА (ВИЖТЕ ПО-ГОРЕ). ПРАВИЛ Я Е САНТЯГО КАРУЗО - ТОЙ СЛЕДВАШЕ ВАШИТЕ ИНСТРУКЦИИ ИЛИ ВСИЧКО СИ Е ИЗЦЯЛО НЕГОВА ИДЕЯ?

ЕНЕНГА: Всъщност, му пратихме текстове и музика и на базата на тях, той направи всичко. Плод е на неговото въображение.

ЛАМБЕРТИ: Да, точно! Той ни изпрати няколко работни варианта на дизайна, след като беше чул музиката и прочел текстовете. И затова се получи толкова добре, тъй като беше усетил какво е посланието ни. Работихме с КАРУЗО и по предишния ни албум ('King Delusion' през 2017) и знаехме, че сега искаме отново него.

СЕНЬОР ЛАМБЕРТИ, ТОГАВА, КОГАТО СЪЗДАВАХТЕ БАНДАТА С ДРУГИЯ КИТАРИСТ ФОЛКЕР, МИСЛЕШЕ ЛИ, ЧЕ СЛЕД 13 ГОДИНИ ВЕЧЕ ЩЕ ИЗДАВАТЕ 4-ИЯ СИ АЛБУМ?

Ами, не точно. Когато започвахме, всичко беше само за забавление. И сего го има, в известен смисъл, но е ясно, че нещата се променят и стават по-професионални. А тогава? Тогава просто искахме да свирим и това беше единственото нещо, за което мислехме!  Но никога не сме се опитвали да гледаме толкова напред в бъдещето....Ясно е, че винаги сме искали да свирим на голяма сцена и някой ден да участваме в турнета – винаги сме мечтаели за това. Но не и за договор с по-голям лейбъл – просто не знаехме как работи тази система. Ходехме на концерти и гледахме бандите, на които самите ние бяхме фенове и си давахме сметка, че искаме и ние да правим такива неща. Така че, мечтаехме си, но не мислехме по какъв начин да го постигнем.   

Е, ДНЕС ВЕЧЕ ВИ ИЗДАВА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ МЕТЪЛ ЛЕЙБЪЛ В СВЕТА - ВИЕ ОЩЕ ЛИ РАБОТИТЕ И ДРУГИ НЕЩА ИЛИ ВЕЧЕ СТЕ ОТДАДЕНИ САМО НА МУЗИКАТА?

ЛАМБЕРТИ: Не, все още работим. Както казах, в момента се намираме едва в началото и се надяваме, че скоро ще имаме повече турнета, повече концерти. Обаче, не ни виждам да живеем само от правенето на музика. Някога може и да стане, но засега трябва да запазим обичайните си професии.

ВИЕ СТЕ НА КОЛОСАЛНО ЕВРОПЕЙСКО ТУРНЕ С AMORPHIS И SOILWORK, А СЪЩО И JINJER – ЧАКАМЕ ВИ СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ В СОФИЯ...КОЯ ОТ ТРИТЕ ГРУПИ ЧУВСТВАТЕ НАЙ-БЛИЗКА ДО СОБСТВЕНАТА ВИ ЕСТЕТИКА?

ЛАМБЕРТИ: Категорично AMORPHIS! Техният албум 'Tales From The Thousand Lakes' оказа много голямо влияние върху мен и другия ни китарист - ФОЛКЕР. Както и следващите им албуми. Имаше една фаза, в която слушах много и SOILWORK, но тогава бях на 15. После, обаче, нещо ги загубих от поглед, така че AMORPHIS е бандата в този пакет, която ми е най-важна.   

ЕНЕНГА: Аз съм 100 % съгласен с него. AMORPHIS са атмосферик и много moody група и това може ясно да се усети като влияние в звука на NTO! Малко по-различна е връзката ми със SOILWORK. Аз също много ги слушах в ранните години, след което и аз ги бях позагубил от кръгозора си за известно време, но преди няколко години, когато издадоха двойния си албум, той направо ме издуха. SOILWORK и техният страхотен прогресив подход към музиката и впечатляваща техника на свирене... Но все пак – от музикална гледна точка, ние NTO сме много по-близки музикално до AMORPHIS.     

ИДВАТЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ, НАЛИ?

Да, не сме идвали още...

НАДЯВАМ СЕ СЛЕД 23 ЯНУАРИ БЕЗ КОЛЕБАНИЕ ДА ОТГОВАРЯТЕ – ДА, БИЛИ СМЕ В БЪЛГАРИЯ И ТАМ Е НАЙ-ЯКАТА ПУБЛИКА НА СВЕТА!

Ние също се надяваме. И нека пийнем бира заедно!

СЛУШАЙТЕ ТУК

Източник: RadioTangra.com