Политик осъден да плати 1.5 милиона за използване на T.SISTER в кампания

30 Април 2021
news page

Австралийският бизнесмен и политик КЛАЙВ ПАЛМЪР бе осъден да плати милион и половина долара за нарушаване на авторските права, след като използвал в ТВ предизборна кампания легендарна песен на TWISTED SISTER.

През 2019 създадената от него популистка Австралийска обединена партия участа в изборите в страната под звуците на 'We're Not Gonna Take It', като само леко промени текста на хита от 1984 на "Australia ain't gonna cop it".

В своя защита, ПАЛМЪР, който със състояние от над 9 милиарда долара е осмият по богатство австралиец, обясни, че самият певец на TWISTED SISTER - ДИЙ СНАЙДЪР е направил парчето на базата на популярната коледна песен от 18 век - 'O Come, All Ye Faithful'

 
При положение, че Twisted Sister не са изплатили и един цент възнаграждение на оригиналния аранжор, не разбираме как изобщо могат да имат  претенции за авторско право. По всичко личи, че Universal Music Group са били подведени, когато са пращали на певеца Дий Снайдър възнаграждение за нещо, което той никога не е притежавал."
 
Съдията по случая обаче е отхвърлил тази теза със следния аргумент:

"Припевът на WNGTI, както и творбата в нейната цялост, безспорно съдържат авторски труд на г-н Снайдър. В създаването на неговата песен са били вложени значително количество умения, време и усилия."
 
Съдията определи твърдението на защита, че версията на песента в кампанията на ПАЛМЪР не било базирана на класиката на TWISTED SISTER за "нелепо“ и "измислено“. Той подчерта, че използването на парчето без разрешение е било проява на "високомерие и презрение“ към твореца.
 
Самият ДИЙ СНАЙДЪР написа в Twitter, след като стана ясно решението на съда - "Алелуя!"

 

Източник: loudersound.com