OPETH с Оркестър в Античния театър

21 Септември 2015
news page

OPETH
Оркестър и хор на Държавна опера Пловдив - диригент: ЛЕВОН МАНУКЯН

оркестрации Левон Манукян и Георги Милтиядов
19 септември 2015, Античен театър, Пловдив

текст: Никола Шахпазов, снимки: Елена Ненкова

Трети концерт в петото издание на Sounds of The Ages след 2CELLOS и APOCALYPTICA

Организатор: ТАНГРА МЕГА РОК

ГАЛЕРИЯ

 Несъмнено тази година е една от най-натоварените за OPETH, поне когато става дума за концерти. На практика шведите не са спирали да пътуват и свирят на живо от средата на март, когато стартираха с два много силни лайва в Атина и Солун. Разбира се, през лятото преминаха през всички важни рок и метъл фестове, а през октомври ще направят серия тематични изяви в Европа и САЩ, на които ще представят целия ‘Ghost Reveries’ (ясно е, че повечето билети за тях вече са разпродадени).

Но всъщност най-интересният концерт на OPETH за 2015 няма да бъде нито в Лондон, нито пък в Стокхолм или Лос Анджелис. Той вече се случи тъкмо в пловдивския Античен театър, а рифовете и оркестрациите още отекват из стръмните улички на Стария град.

Много пъти сме изтъквали колко специални са организираните от радио ТАНГРА МЕГА РОК събития в Пловдив и, ето, без изобщо да преувеличаваме, ще го повторим – на 19 септември се случи един много специален, емоционален и различен концерт на OPETH. И той беше такъв не само защото за първи път групата излизаше на една сцена заедно със симфоничен оркестър и хор, а заради онази тръпка на месеците очакване, заради репетициите и отношението на бандата към събитието и хилядите, събрани на трибуните на Античния театър.

Паралелите със случилите се предните години на същата сцена концерти на PARADISE LOST, ANATHEMA, FISH и ASIA са неминуеми, но, разбира се, OPETH са друга група и преживяването беше колкото подобно, толкова и съвсем различно.

Ако се върнете към репортажа ни за концерта на OPETH в София през 2012 (по случай 6 години радио ТАНГРА МЕГА РОК), ще прочетете, че наистина е трудно да се пише за лайв на такава група. Три години по-късно нищо не се е променило. Защото под вещото ръководство на Микаел Окерфелт, OPETH продължават да се отличават с перфектност.

Всичко е премислено, репетирано хиляди пъти, изчистено от грешки и недомислици. Независимо дали харесвате по-новите прог рок албуми ‘Heritage’ и ’Pale Communion’, или предпочитате стародавната тежест на ‘Still Life' и ‘My Arms, Your Hearse’, можете да бъдете сигурни в едно – на живо парчетата от тях звучат толкова силно и безупречно, че трудно можете да им намерите каквито и да било кусури. Така се получи и в Пловдив.

Бяха ни подготвили какво ще чуем в първата, оркестрална част на почти тричасовия лайв – но докато ни беше лесно да си представим включването на Оркестъра и хор на държавна опера Пловдив в 'Eternal Rains Will Come' и 'Cusp of Eternity', доста по-различно стоеше въпросът с тежки прог метъл епоси като 'Demon of the Fall', 'The Grand Conjuration' и 'Deliverance'.

В крайна сметка, месеците съвместна работа с диригента ЛЕВОН МАНУКЯН и репетициите заедно с оркестъра дадоха нужния резултат – в съвместната изява имаше и мощ, и баланс, въпреки че на места оркестъра да бе заглушаван от китарите и барабаните. Беше нужно малко време за достигането на добър баланс, затова и при откриващото 'Eternal Rains Will Come' забелязахме колеблив звук, но приемаме това за нещо съвсем нормално, защото при достигането на третото парче от сета – 'The Drapery Falls', всичко вече бе изгладено и продължаваше по план и с шведска точност. 

Хорът изпъкваше силно в 'Cusp of Eternity', а в 'The Devil’s Orchard' и 'The Grand Conjuration' OPETH и Оркестъра на държавна опера Пловдив разгърнаха пълния си съвместен потенциал. За да бъде всичко истински специално, получихме и нещо ексклузивно – първата лайв версия на 'Voice of Treason'

Специалните моменти и приятните изненади продължиха и във втората, чисто рок/метъл част – в която освен очакваните 'Heir Apparent' и 'Elysian Woes', чухме великолепните 'Godhead’s Lament' от ‘Still Life’ и 'To Rid the Disease' от ‘Damnation’, а закриващата 'The Leper Affinity' ни прати в измеренията на меланхоличния прог метъл шедьовър ‘Blackwater Park’, който групата продължава да смята за своя голям пробив, поне комерсиално.

Но тъй като са решили да ни изтощят напълно, се завръщат за бис с 'The Lotus Eater', след  френетичното темпо на което е време за последни поклони и раздяла с публиката.

Така след хиляди изпити бири, десетки хиляди подхлъзвания по тесните стъпала на Античния театър и още повече екзалтирани викове за още, завърши поредният форум Sounds of the Ages. Впрочем едва ли случайно това се случи тъкмо с прог метъл шампионите и музикални отлични OPETH – все пак, специалните инициативи имат нужда от специален край.

И, нали знаете, DVD от този концерт няма да има. Но пък всеки присъствал ще запази един особен запис в сърцето си. 

(И все пак, ще има многоканален HD запис на звука от концерта)

ГАЛЕРИЯ

Източник: RadioTangra.com