'LEMMY lives ON!' на TANGRA MEGA MULLETS

28 Декември 2018
news page

'LEMMY lives ON!' от TANGRA MEGA MULLETS

с участието и на Daily Noise Club

клуб *MIXTAPE 5*, София, 28 декември 2018

текст: Никола Шахпазов, снимки: Елена Ненкова

ГАЛЕРИЯ

Няма по-правилен начин да отпразнуваме живота и музиката на ЛЕМИ КИЛМИСТЪР от този – с шумно, напоително, емоционално рокенрол празненство, по време на което усмивките са повече от сълзите. Защото основната идея на тази декемврийска концертна вечер на радио ТАГРА МЕГА РОК не е да напомни за кончината, а да подчертае безсмъртието на един съвсем истински човек, роден навръх Коледа и превърнал се в легенда от величината на БОУИ и THE RAMONES.

Истината е, че в рамките на тези три години, откакто ТОЙ премина от другата страна, всички от екипа и приятелския кръг на ТАНГРА МЕГА РОК не са спирали да възхваляват ЛЕМИ и MOTÖRHEAD – и то не само с думи. Едва ли сте забравили първото тематично избухване на TANGRA MEGA MULLETS през 2016 – с голям, потен, претъпкан зимен лайв в София и истинско турне в страната през 2017, по време на което някои от най-важните парчета на MOTÖRHEAD гърмяха с нови аранжименти, изваждайки от музикалната апатия дори притихнали места като Павликени.

На 28 декември 2018 всичко това се повтори – с подобаваща сила, китарна мощ, дълбаещ бас и феноменален отбор вокалисти, които превърнаха това не в зализан професионален трибют концерт, а в пънкарски, окъпан в уиски рокенрол пир, както подобава на MOTÖRHEAD и ЛЕМИ.

Началото беше отделено за вероятно най-мръснишката рокенрол банда наоколо – DAILY NOISE CLUB, които вдигат шум и чупят глави вече 20 години (а през 2017 пуснаха съвсем нелошия албум 'Burning Hearts Broken Arrows'). На барабаните е ДАКАТА, който се оказва най-натовареният музикант за вечерта – на практика слиза от сцената за някакви минути – защото е част и от основната банда в случая – злите TANGRA MEGA MULLETS (там са още АЛЕКСАНДЪР ОБРЕТЕНОВ, ВАСИЛ ПЪРВАНОВСКИ и МАРТИН СТОЯНОВ). DAILY NOISE са и единствените, които представят изцяло авторски материал – след техния кратък сет всичко е ЛЕМИ и MOTÖRHEAD.

Не че след онази (без)паметна вечер през 2016 сме се съмнявали, но се получава. На места – дори по-добре от очакваното. MULLETS мачкат с професионална лекота, а всеки от вокалистите се включва адски емоционално, но най-важното сякаш е, че никой не се опитва да копира ЛЕМИ (би било невъзможно!), а пречупва енергията на MOTÖRHEAD през собствения си стил.

НУФРИ е жесток (кога не е бил, по дяволите!), ШУТА (A.K.A. Skinny J, A.K.A. Born To Cut Hair) вкарва подходящо грапав хулигански глас в празненството, ЧИКАТА от LAST HOPE е енергично-нападателен и подчертано хардкор, ВАСКО РАЙКОВ също си знае работата (участва и в два отлични акустични кавъра), В.ВЪРБАНОВ реве инфернално и ни подканя да отправим специален поздрав към съветската елха пред Света Неделя със звучното, древнославянско „х*й”.

Изобщо – всичко е на място. Но несъмнено трябва да изтъкнем някои акценти. Сред тях без съмнение са включванията на СТИФФ, който пее в доста от парчетата, но направо ни отнася с 'R.A.M.O.N.E.S.' (заедно с ШУТА), 'Killed By Death' и 'Overkill' (които пее сам). Другата великолепна нестандартност е господин НАСО РУСКОВ, чието присъствие и вокали превръщат 'Capricorn' и 'Metropolis' в истински пост пънк, но и това е очаквано. „В крайна сметка, той е единственият истински артист сред нас”, споделя СТИФФ, докато пушим цигари след изтощителния лайв.

Изтощителен, наистина! Надяваме се, че ЛЕМИ го е одобрил. Защото, нали не забравяте, ЛЕМИ Е ЖИВ!

ГАЛЕРИЯ

LEMMY IS GOD! сетлист

01. Iron Fist (Нуфри)
02. Stay Clean (Нуфри)
03. Damage Case (Васко Райков)
04. Chase Is Better Than The Catch (Васко Райков и Стифф)
05. Killed By Death (Стифф)
06. Going To Brazil (Шута)
07. R.A.M.O.N.E.S. (Шута и Стифф)

08. Whorehouse Blues (unplugged, Васко Райков)
09. God Was Never On Your Side (unplugged, Васко Райков)

10. Capricorn (Насо Русков)
11. Metropolis (Насо Русков)
12. Bomber (Чиката)
13. No Class (Чиката)
14. Orgasmatron (Васил Върбанов)
15. Eat The Rich (Нуфри)
16. Born To Raise Hell (Шута и Стифф)
17. Overkill (Стифф)
18. Ace Of Spades (Нуфри и Стифф)

 
Източник: RadioTangra.com