CRIPPLED BLACK PHOENIX live in Sofia

11 October 2018
news page

CRIPPLED BLACK PHOENIX
The Devil's Trade

*MIXTAPE 5* - side B, Sofia, 11 October 2018

words by: Nikola Shahpazov, photo: Orlin Nikolov

English version coming soon

CRIPPLED BLACK PHOENIX са една от най-странните групи, с които можете да се сблъскате. Не само заради своята жанрова флуидност, но и заради нейния творчески двигател ДЖЪСТИН ГРИЙВС. Достатъчно е да се запознаете с вече впечатляващата му творческа биография (удивително – свирил е дори с BORKNAGAR!), но още по-важно е да срещнете налудничавия му поглед на живо, за да схванете, че CRIPPLED BLACK PHOENIX няма как да са просто поредната стоунър/пост рок/фрийк фолк/прог банда. ДЖЪСТИН и неговите феникси са тук основно за да изненадват, а не за да оправдават очакванията.

Разбира се, те станаха поне два пъти по-важни и интригуващи за нас покрай първото им гостуване тук през 2014 – по покана на смелчаците от Rawk’n’Roll. Не се съмняваме, че концертът им щеше да бъде супер така или иначе, но всъщност беше много повече – защото на китарата застана ГЕОРГИ МАЛЧЕВ–ХОРХЕ(Sativa, Center, Млък!), заместил в последния миг позорно избягалия от бандата китарист. Впоследствие МАЛЧЕВ свири заедно с CBP и в Гърция, а софийският лайв се намести като съставно парче от местната ъндърграунд митология.

Четири години по-късно, ГРИЙВС и CBP го направиха отново. Прескочиха очакванията ни като олимпийски лекоатлети – първо с изключителния си албум ‘Great Escape’ – едно истинско прог рок разточителство в най-добрите традиции на PINK FLOYD, а след това – с втория си концерт в *Mixtape 5*.

При група като тях, дори съпортът не може да бъде случаен. THE DEVIL’S TRADE може би не е точно това, което прог или стоунър феновете очакват да чуят преди фениксите, но ние знаем, че е съвсем на място. Проектът на унгареца ДАВИД МАКО е силно вдъхновен от хора като Скот Кели (NEUROSIS), Майкъл Жира (SWANS) и ТАУНС ВАН ЗАНДТ, които се възползват максимално от блус, кънтри, блуграс и американа традициите, насищайки ги с допълнителна меланхолия и мракобесие. ДАВИД е от хората, които знаят как да привлекат внимание и да притежават както сцената, така и вниманието на публиката просто с една китара или банджо в ръка. Страховито, силно емоционално представяне от THE DEVIL’S TRADE и правилно начало на вечерта, нищо по-малко.

След като преди две години наблюдавахме CRIPPLED BLACK PHOENIX на голямата сцена на още по-големия холандски фест ROADBURN, основателният въпрос беше – „Как, по дяволите, ще се съберат в малката зала на *Mixtape 5*?”. Неслучайно казваме „основателен” – когато са заедно с вокалистката Белинда, фениксите са осем на брой (с три китари и два клавира! ), а космическият им звук сякаш и създаден за просторни катедрали, а не за клубове.

Но, нали не забравихте, основната характеристика на CBP е не да се стремят да оправдаят нечии очаквания. А най-често – да ги надскочат. Така беше и сега, разбира се – групата пасна на залата, залата пасна на групата, публиката знаеше защо е там и направи концерта допълнително уютен, интимен, уверен и силен.

През 2018 CBP бяха различни, епични, емоционални, истински. Предложиха прелестен прог спектакъл, в който имаше достатъчно отнасящи моменти от най-новия им албум (‘To You I Give’, първата част на ‘Great Escape’‘Slow Motion Breakdown’‘Nebulas’), но и задължителни композиции като ‘Rise Up And Fight’‘444’ и ‘Troublemaker’.

Неслучайно започнахме този малък репортаж с лирично отклонение за местната рок митология и връзката на бандата със София. ГРИЙВС нееднократно поздравяваше своите български приятели, слизаше от сцената, за да свири сред публиката и прегръщаше нашия човек ИВАЙЛО АЛЕКСАДРОВ – един от Rawk-a, организирали първия лайв на CBP тук.

Какво начало на концертната есен само! Шумно, вълнуващо, почти перфектно.

Бяхте ли там?

 
Source: RadioTangra.com