DREAM THEATER and DEVIN TOWNSEND in Sofia

30 May 2022
news page

 DREAM THEATER

ДЕВИН ТАУНСЪНД

За 16 години радио ТАНГРА МЕГА РОК
 
Зала 1 на НДК, София, 30.5.2022
 
текст: Виктор Александров, снимки: авторът 
 
ГАЛЕРИЯ
 
С наближаването на заветните дата и час по-скоро липсва обичайният приповдигнат дух, много от хардкор почитателите "този път пропускат", други дори не са разбрали за концерта и като че ли вече не сме толкова ентусиазирани, колкото бяхме преди 20 години. 

Зад сцената положението е сходно - хладна и стерилна среда, всички са с маски, спазват дистанция и цари делово мълчание, нарушавано само от приглушените звуци от разпяването на Джеймс Лабри някъде в далечината.
 

Но залата бързо се пълни, светлините изгасват и на сцената лъсва огледално голата глава на един от малкото музикални гении на нашето време - лудият канадец Девин Таунсенд

Организационни и логистични неуредици (не от българска страна!!!) са объркали плановете и групата му липсва за последните две дати от турнето, но това не спира Девин да се присламчи към турбуса на DREAM THEATER и да стигне и до милата ни родина (но не и без нелепо да го забравят в Плевен и да се наложи да дойде оттам с такси). 

Въоръжен само с акустична китара, семплер и любимата си плюшена костенурка, Девин Таунсенд прави това, което може най-добре - разстила над нас воал, изтъкан от най-нежните ангелогласни песнопения до ревове от дъното на преизподнята.

Макар и необичаен избор за съпорт, музикалната му еклектика, поднесена абсолютно безупречно до последния тон и съчетана с весели шеги и закачки с милата публика, успява да я "подгрее" за основото забавление на вечерта. 
 

Мултимедийно кинематографично интро, рязък брейк в 7/8 и DREAM THEATER са вече на сцената с откриващото актуалния им албум парче 'The Alien' - десетминутна неравноделна акробатика, която до голяма степен показва какво ни чака следващите два часа. 

20 години след първия си концерт в милата ни родина, господата са вече поостаряли, побеляли и пооплешивяли, но пословичните им технически умения и желание за свирене по никакъв начин не са намаляли, защото изсипват върху нас маратонско количество музика. 
 

Звукът е безкомпромисен и осемструнната джент резня в 'Awaken The Master' буквално кърти парчета от правената за партийни конгреси зала, фабриката за рифове в 'Bridges In The Sky' звучи далеч по-убедително от студийната си версия, а инструменталните обособени части в 'Endless Sacrifice' и 'The Ministry Of Lost Souls' са нагледен урок по прецизно свирене за онази предимно очилата част от публиката, която е винаги с имагинерно черно тефтерче в ръка. 

Да, темпата са спаднали с някой друг bpm и младежкият ентусиазъм няма как да е същият, но очевидно DREAM THEATER са прекарали двете години локдаун във всекидневни упражнения, защото техническото им ниво е още по-извънземно от и без това високите критерии, на които цял живот ги подлагаме. 

За щастие не липсват и приятни изненади - басът на Джон Майънг не само се чува наистина, а на няколко места дори успява и да изпъкне над музикалната картина с модерен режещ тон. Същевременно противно на всички предубедени хейтъри Джеймс Лабри демонстрира завидна за годините си както физическа, така и вокална форма и чудесно се справя със сетлиста, в който предвидливо липсват стари и прекалено високи за пеене парчета и съответно дрането на котка ни бива спестено.
 

Но най-голямата изненада е нейно величество публиката - след двете години насилствена концертна суша хората са значително по-приповдигнати и активни от нормалното и вместо да си седят спокойно в червения соц плюш, енергията във въздуха е осезаема.

Дори новите и по-непознати парчета като 'Invisible Monster' се приемат с еднаквo ярък ентусиазъм, колкото и доказани класики като '6:00'.

Дори двата трудни за смилане 20-минутни епоса 'A View From The Top Of The World' и 'The Count Of Tuscany' са посрещнати на крака и с масова радост. 

Разбира се, връзката между група и публика винаги е двустранна и DREAM THEATER не правят изключение - стерилното business as usual сценично представяне бива заредено от онази наелектризираща искра, която прави един концерт истински добър и закономерно получаваме точно това. 

Но последната, по-скоро лична изненада е наличието на немалко млади и нахъсани фенове из публиката, в които автора на тези редове (преживял през годините над 10 концерта на героите на вечерта) вижда себе си преди 20 години и наблюдавайки тихо отстрани искрената емоция, с която попиват всяка секунда, е спокоен, че едно ново поколение е поело тази сила и расте с нея.  

А както каза самият Джеймс Лабри от сцената, няма по-голяма сила на този свят от Музиката. 
 
 
 
Source: RadioTangra.com

Tangra Top 40

  • 1top40 #1Dark Matter
    PEARL JAM
  • 2The Algorithm
    PUSCIFER
  • 3Dyavol Mraz
    FYELD
  • 4Rumen (да живей)
    ALIENS IN SEARCH OF SPACE NAR
  • 5The Walk
    LAVASONIC

Gig guide

27
Jul
Sofia Metal Fest 2024 Арена София
27
Jul
HILLS OF ROCK 2024 Гребна база, Пловдив
27
Jul
BEHEMOTH Колодрума, София
30
Jul
TOXIC HOLOCAUS Клуб 'При черепите', София
3
Aug
SEA OF BLACK 2024 Летен театър, Бургас