TIAMAT live in Sofia

29 October 2022
news page

 TIAMAT 

Robust
Клуб *Mixtape 5*, София, 29.10.2022
За 16 години радио ТАНГРА МЕГА РОК
 
текст: Никола Шахпазов, снимки: Орлин Николов-Orleff

ГАЛЕРИЯ
 
Фриволната употреба на прилагателното “дългоочакван” често го лишава от същинския му смисъл. В случая обаче то е съвсем на място – защото първият концерт на TIAMAT в София бе наистина дългоочакван.
 
И не, не сме забравили дебюта им на българска сцена (през онова жарко лято на 2011 в Каварна), нито пък включването им в Sofia Metal Fest 2016. Това обаче бяха сравнително кратки фестивални участия, които бяха вълнуващи и по свой начин силни, но не биха могли да се сравнят с пълнокръвен, самостоятелен лайв.
 
 
Наистина се наложи дълго да чакаме този концерт. Трябваше да го сънуваме в продължение на десетилетия. Защото през може би най-силните години на бандата (между 1991 и 2005) концерти на TIAMAT просто нямаше как да се случат тук.

След това пък групата изпадна в особено състояние на безтегловност – вечният лидер ЙОХАН ЕДЛУНД дори не живееше в една и съща държава с останалите, съответно те рядко се събираха да свирят на живо, а още по-рядко за студийни записи. През 2014 пък личните му демони взеха връх и за кратко TIAMAT просто спряха да съществуват.
 
 
Радваме се, че въпреки всичко, ЕДЛУНД се завърна към музиката. И че на 29 октомври заедно с него успяваме да преживеем на живо ключови моменти от историята на една от най-великите европейски групи (дори няма да ги заключваме в стиловото определение “метъл”, защото TIAMAT отдавна го надскочиха).
 
Вечерта обаче не започва нито с ‘Clouds’, нито с ‘Wildhoney’, а с тежкотоварния, плътен и почти механичен дуум на ROBUST.



Бандата на саунд магьосника Кирил Петрушев-Бъсти е сравнително нова, но включва добре познати ъндърграунд герои, които са наясно как да впечатлят, дори и в ролята на подгряващи. Впрочем, не сме очаквали нищо по-малко от тях, тъй като появилото се неотдавна ЕР ‘Colossal Collisions’ беше истински убедително.
 
TIAMAT излизат на сцената в особен състав (с ЛАРС СКОЛД на барабаните, минус традиционния басист АНДЕРС ИВЕРС), но музиканти от редиците на групи като OPETHSPIRITUAL BEGGARS и PAIN OF SALVATION са всичко друго, но не и случайни.
 
 
Клубът е пълен, атмосферата е чудесна и дори тематично мрачният и готически дистанциран ЕДЛУНД видимо се забавлява, изпълнявайки цели 17 (!) вече класически композиции от ‘Clouds’‘Wildhoney’‘A Deeper Kind of Slumber’‘Prey’ и ‘Judas Christ’.
 
Големите фаворити ‘In a Dream’, задължителното ‘The Sleeping Beauty’ и епичното ‘Whatever That Hurts’ са сред акцентите на вечерта, но е любопитно колко силно откликва публиката и на парчета като ‘Cain’‘Divided’ и дори на ‘Via Dolorosa’
 
Впрочем, неслучайно още в началото на този репортаж нарекохме този лайв дългоочакван, защото той несъмнено се усеща като такъв. Това е една от онези силно емоционални концертни вечери, които преминават задъхано и еуфорично, а докато всички пеем ‘Do You Dream of Me?’‘Gaia’ и ‘Phantasma De Luxe’, в съзнанието ни препускат хиляди спомени и съновидения, завинаги свързани с TIAMAT.
 
Несъмнено е. Разточителната есенна среща с TIAMAT се получи страхотно. Съвсем наистина, но като на сън.
 
ГАЛЕРИЯ
 
Source: RadioTangra.com

Tangra Top 40

  • 1top40 #1Dark Matter
    PEARL JAM
  • 2The Algorithm
    PUSCIFER
  • 3Dyavol Mraz
    FYELD
  • 4Rumen (да живей)
    ALIENS IN SEARCH OF SPACE NAR
  • 5The Walk
    LAVASONIC

Gig guide

27
Jul
Sofia Metal Fest 2024 Арена София
27
Jul
HILLS OF ROCK 2024 Гребна база, Пловдив
27
Jul
BEHEMOTH Колодрума, София
30
Jul
TOXIC HOLOCAUS Клуб 'При черепите', София
3
Aug
SEA OF BLACK 2024 Летен театър, Бургас