TIAMAT live in Sofia

29 October 2022
news page

 TIAMAT 

Robust
Клуб *Mixtape 5*, София, 29.10.2022
За 16 години радио ТАНГРА МЕГА РОК
 
текст: Никола Шахпазов, снимки: Орлин Николов-Orleff

ГАЛЕРИЯ
 
Фриволната употреба на прилагателното “дългоочакван” често го лишава от същинския му смисъл. В случая обаче то е съвсем на място – защото първият концерт на TIAMAT в София бе наистина дългоочакван.
 
И не, не сме забравили дебюта им на българска сцена (през онова жарко лято на 2011 в Каварна), нито пък включването им в Sofia Metal Fest 2016. Това обаче бяха сравнително кратки фестивални участия, които бяха вълнуващи и по свой начин силни, но не биха могли да се сравнят с пълнокръвен, самостоятелен лайв.
 
 
Наистина се наложи дълго да чакаме този концерт. Трябваше да го сънуваме в продължение на десетилетия. Защото през може би най-силните години на бандата (между 1991 и 2005) концерти на TIAMAT просто нямаше как да се случат тук.

След това пък групата изпадна в особено състояние на безтегловност – вечният лидер ЙОХАН ЕДЛУНД дори не живееше в една и съща държава с останалите, съответно те рядко се събираха да свирят на живо, а още по-рядко за студийни записи. През 2014 пък личните му демони взеха връх и за кратко TIAMAT просто спряха да съществуват.
 
 
Радваме се, че въпреки всичко, ЕДЛУНД се завърна към музиката. И че на 29 октомври заедно с него успяваме да преживеем на живо ключови моменти от историята на една от най-великите европейски групи (дори няма да ги заключваме в стиловото определение “метъл”, защото TIAMAT отдавна го надскочиха).
 
Вечерта обаче не започва нито с ‘Clouds’, нито с ‘Wildhoney’, а с тежкотоварния, плътен и почти механичен дуум на ROBUST.



Бандата на саунд магьосника Кирил Петрушев-Бъсти е сравнително нова, но включва добре познати ъндърграунд герои, които са наясно как да впечатлят, дори и в ролята на подгряващи. Впрочем, не сме очаквали нищо по-малко от тях, тъй като появилото се неотдавна ЕР ‘Colossal Collisions’ беше истински убедително.
 
TIAMAT излизат на сцената в особен състав (с ЛАРС СКОЛД на барабаните, минус традиционния басист АНДЕРС ИВЕРС), но музиканти от редиците на групи като OPETHSPIRITUAL BEGGARS и PAIN OF SALVATION са всичко друго, но не и случайни.
 
 
Клубът е пълен, атмосферата е чудесна и дори тематично мрачният и готически дистанциран ЕДЛУНД видимо се забавлява, изпълнявайки цели 17 (!) вече класически композиции от ‘Clouds’‘Wildhoney’‘A Deeper Kind of Slumber’‘Prey’ и ‘Judas Christ’.
 
Големите фаворити ‘In a Dream’, задължителното ‘The Sleeping Beauty’ и епичното ‘Whatever That Hurts’ са сред акцентите на вечерта, но е любопитно колко силно откликва публиката и на парчета като ‘Cain’‘Divided’ и дори на ‘Via Dolorosa’
 
Впрочем, неслучайно още в началото на този репортаж нарекохме този лайв дългоочакван, защото той несъмнено се усеща като такъв. Това е една от онези силно емоционални концертни вечери, които преминават задъхано и еуфорично, а докато всички пеем ‘Do You Dream of Me?’‘Gaia’ и ‘Phantasma De Luxe’, в съзнанието ни препускат хиляди спомени и съновидения, завинаги свързани с TIAMAT.
 
Несъмнено е. Разточителната есенна среща с TIAMAT се получи страхотно. Съвсем наистина, но като на сън.
 
ГАЛЕРИЯ
 
Source: RadioTangra.com