JOHN LENNON's statued in the heart of Sofia is missing

08 January 2019
news page

English version coming soon

Барелефът на ДЖОН ЛЕНЪН, който бе поставен в центъра на София по повод 30-годишнината от неговото убийство, е бил демонтиран. Извършителят все още е неизвестен!  

 
Още след Коледа, Радио ТАНГРА МЕГА РОК сезира кмета на район 'Средец', МАРИЯ АЧКОВА, която ни увери, че започва проверка във всички институции, които биха имали отношение към случая.
 
Барелефът на художника ПЕТЬО МАРИНОВ бе монтиран през 2010 на стената на сградата на бившия нотариат откъм 'Граф Игнатиев' и в последните месеци бе недостъпен за гражданите, защото се оказа в ничията зона зад загражденията по повод ремонта на улицата.  
 
След отварянето на тази част от улицата за движение, 'ДЖОН ЛЕНЪН' вече не е на стената, а според г-жа АЧКОВА, от Столичен инспекторат нямали никаква информация по случая. От строителната фирма GP Group знаели за липсата още преди Коледа, но стената не била в обхвата на техния ремонт.
 

снимка: registersofia.bg
 
Радио ТАНГРА МЕГА РОК се свърза и с отдел 'Връзки с обществеността' на КПКОНПИ, които са сегашните стопани на бившия нотариат. Те ни увериха, че нямат нищо общо с демонтажа на барелефа и очакват цялостния край на всички строителни дейности в района (в това число и станция на метро), за да започнат цялостна реконструкция на къщата. Изпратеният от КПКОНПИ екип е установил, че плочата наистина е махната и е демонтирана, а не счупена!
 
Авторът ПЕТЬО МАРИНОВ потвърди, че е бил информиран за 'изчезването на ДЖОН ЛЕНЪН', но не знае други подробности.

"В днешния ден, все повече си даваме сметка за смисъла и значението на символите. Неслучайно, стражи с автомати наобиколиха онази нагла елха до църквата 'Света Неделя' преди Коледа." - сподели програмният директор на радиото, ВАСИЛ ВЪРБАНОВ  - 'Вече повече от половин век, в целия свят, ДЖОН ЛЕНЪН е от големите символи на стремежа към светлина и свободаИзчезването му от сърцето на София едва ли е случайно!'
 
По следата на 'ИЗЧЕЗНАЛИЯ ДЖОН ЛЕНЪН' вече тръгват BBCEuronews и други световни медии.
 
 
снимка: registersofia.bg
 
'Стената на Джон Ленън' на задната част на сградата на бившия нотариат, на 10 метра от 'Попа', от десетилетия има култово място в българската рок история. В годините преди 10-и ноември, почитатели на свободата се възползваха от нощта в комунистическа България и под прикритието на тъмнината, изписваха изрeчения и думи на английски в памет на ДЖОН ЛЕНЪН. В последните години преди "промяната", ситуацията бе по-открита, а още на 8.12.1989, стотици хора се събраха със свещи, пеейки песните-химни на ЛЕНЪН.
 
В новия век, 'стената' изглеждаше леко забравена, но на 8 декември 2010, по случай 30-ата годишнина от убийството на музиканта-икона, на същата тази стена, в 12 на обяд официално бе открит барелефът на художника ПЕТЬО МАРИНОВ
Source: RadioTangra.com