DREAM THEATER - 'A View From The Top Of The World'

02 November 2021
DREAM THEATER - 'A View From The Top Of The World'
  • Лейбъл: Inside Out Music
  • Издаден: 2021
  • Aвтор: Виктор Александров
  • Оценка:

Принцнипно неуморни дори в напредващата си възраст, любимите ни прогресив метъл ветерани DREAM THEATER се оказаха с непланирано, но много свободно време след като пандемията прекрати преждевременно последното им световно турне, което за щастие мина и през нас.


Но вместо това, новопостроеното им домашно студио, неособено оригинално наречено DTHQ, се оказа център на усилена работа, където набързо се родиха две нови заглавия - соловият 'Terminal Velocity' на ДЖОН ПЕТРУЧИ, както и дългоочакваният трети албум на инструменталния страничен проект LIQUID TENSION EXPERIMENT.

Очевидно пренесли неуморността си в студиото и с достатъчно креативни сили, нашите герои не закъсняха да се заемат с логичното продължение - истински официален нов албум на DREAM THEATER

Още с излизането на сингъла 'The Alien' стана ясно, че групата не страда нито от липса на енергия, нито на идеи - десетминутното неуморно упражнение на тема неравноделни ритмически акробатики беше малко странен избор за първи сингъл, но до голяма степен показа насоката на идващия албум - на една доказала се вече и утвърдена в стила си група, която има възможността да твори на собствено място без бързане и срокове и да създава музиката си без ограничения.

А както знаем всички, DREAM THEATER обичат да свирят, затова и резултатът 'A View From The Top Of The World' е един своеобразен музикален маратон - с общо времетраене над 70 минути, с почти всички парчета въртящи се около 10 минути (а последното заглавно - над 20!) и за щастие, без лигава балада. Да, огромно количество музика, но толкова развита, многопластова и изпипана (както реномето на групата предполага), че след всяко следващо изслушване има какво ново да се открие. Тоест нещо, което очаква всеки прогресив фен.
 
И този фен няма да остане разочарован - вече не толкова новият барабанист МАЙК МАНДЖИНИ е като отвързан и не спира да изсипва нечетни ритмически фигури на измамно малкия си този път комлект; клавирният магьосник ДЖОРДАН РУДЕС е извадил от арсенала си топли аналогови органи, мелотрон и даже емулация на електрическа цигулка и чело; неофициалният лидер ДЖОН ПЕТРУЧИ отново е пуснал фабриката за могъщи рифове, които този път вече са се разпростряли и към осмата струна; фронтменът ДЖЕЙМС ЛАБРИ напук на всички интернет критикари е в страхотна форма и най-накрая е намерил точния диапазон на гласа си, в който звучи мъжки и убедително, a изненада - най-накрая можем да чуем истински и баса на ДЖОН МИЮНГ

Което води до най-важната подробност за албума - АНДИ СНИЙП. Английският, привидно безгрижен аудио гений, отново е създал звуков шедьовър в идиличното си селско студио и смело може да се твърди, че 'A View From The Top Of The World' е най-добре смесеният и звучащ албум в цялата дискография на DREAM THEATER.

И най-дребните нюанси в богатата и многоинструментова звукова картина се открояват ясно, а в същото време 70-те минути безспирно свирене не изморяват ушите на драгия слушател - впечатляващ подвиг сам по себе си. 

В заключение можем да кажем, че новият албум на DREAM THEATER е всичко, което почитателите им очакват да е - достатъчно тежък, но все така мелодичен, богато развит и с достатъчно материал за ровене месеци наред и не на последно място - достатъчно идеен и свеж както откъм музика, така и откъм текстове. 

'A View From The Top Of The World' убедително доказва, че дори след многогодишна история и 14 албума зад гърба си, DREAM THEATER все още имат какво да кажат и не лежат сам на старите си лаври. Което може само да ни радва.

Tangra Top 40

  • 1top40 #1Dark Matter
    PEARL JAM
  • 2The Algorithm
    PUSCIFER
  • 3Dyavol Mraz
    FYELD
  • 4Rumen (да живей)
    ALIENS IN SEARCH OF SPACE NAR
  • 5The Walk
    LAVASONIC

Gig guide

27
Jul
Sofia Metal Fest 2024 Арена София
27
Jul
HILLS OF ROCK 2024 Гребна база, Пловдив
27
Jul
BEHEMOTH Колодрума, София
30
Jul
TOXIC HOLOCAUS Клуб 'При черепите', София
3
Aug
SEA OF BLACK 2024 Летен театър, Бургас